Savjeti

Ostaviti djevojku ili ne?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM:  Imam djevojku sa kojom sam u vezi oko 3 godine i sve je bilo u redu do unazad par mjeseci, kada su drugi umiješali ruke i počeli pričati stvari koje ne znaju i koje ih se ne tiču. Neke stvari su došle do moje majke pa je zatražila je od mene da ostavim tu djevojku sa obrazloženjem da ona nije za mene. Ja ne nalazim način da joj objasnim i dokažem, jer se isto plašim da je ne povrijedim. Ja djevojku dobro poznajem, volimo se obavljamo redovno 5 dnevnih namaza, ali na jednom se to desilo i sada smo ni na čemu, kao oni koji čekaju presudu na klupi. Svi imamo greški iz prošlosti, ali Allah oprašta i mislim da nije uredu da nekoga optužujemo, a ni ne znamo koliko je ispatio i koliko se u vjeri popravio i time činimo očiti grijeh da nas Allah sačuva od toga.

A pitanje glasi; kako da se postavim, jer se plašim da majku ne povrijedim a svijestan sam koliko joj dugujem što mi je majka, a sa druge strane, ona koja me voli i znam da bi učinila sve za mene, i zaista mi je poslušna, ali mi je dala na volju ako hoću da je ostavim da ne bih pravio problem u svojoj porodici??? I imam li pravo sam donijeti odluku šta ću uraditi, jel mi grijeh ako postupim suprotno od majčinog zahtjeva?? Molim vas odgovor i da vas Allah nagradi. Amin

SAVJET: Bismillah, dragi moj brate to što ti nazivaš zabavljanjem, nije uredu sa šerijatske strane. Jer muško i žensko se ne osamljuju i ako se upoznaju radi braka rade to sa znanjem familije i u prisustvu nekoga bližnjeg jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Gdje god se muškarac i žena osame, šejtan im je treći sa njima“, a toga je mnogo u današnjici, na žalost. Ali, šta dalje ako si u nijetu da je ženiš? Popričaj sa majkom i zatraži na najljepši i najpažljiviji na način da ti kaže šta nije uredu kod te cure, ako ona ne valja neka ti kaže pa vidi je li to smetnja, ili je neko nalagao, pa joj reci da je dužna po islamu provjeriti i ne vjerovati svakome, a pogotovo kao majka treba da brine za tvojom srećom i da nađeš koga voliš i ko te voli, za brak.

Na osnovu toga vidi imali tu šta sporno, i ako bude, otkloni sa tom sestrom, a ako nema, pridobij majku za ono što želiš. Nemoj žuriti, čuvaj tu priliku a ne izlazi majki iz hatora. Ja se nadam da ćeš za kratko postići saglasnost porodice, i ostvariti svoju želju. Do tada pazi da ne činiš grjehe sa tom djevojkom, nego isključivo kontakte svedi na dogovor oko budućeg života u braku.

 Abdulmelik Bašić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta