Savjeti

Otac me vrijeđa na najgore načine

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Sestra nije željela da iznosimo njeno pitanje na stranicu, pa ćemo samo ukratko navesti da je njen otac mnogo vrijeđa i govori joj veoma ružne stvari. Sestri je toliko teško da čak razmišlja i o samoubistvu.

SAVJET: Cijenjena sestro u islamu, Nipošto ne razmišljaj o samoubistvu! To je težak grijeh i velika nedaća koja te neće spasiti problema u kojima se nalaziš. Naprotiv, onaj ko sebi oduzme život odlazi s ovog svijeta noseći veliki grijeh na svojim plećima. Uzvišeni Allah kaže: „I sami sebe ne ubijajte! Allah je, doista, prema vama milostiv. Onoga ko to nepravično i nasilno uradi – Mi ćemo u Vatru baciti, to je Allahu lahko.” (En-Nisa, 29 – 30.)

Također, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellam, je u više hadisa zabranio samoubistvo. Kazao je: „Ko počini samoubistvo nečim, Allah će ga time kažnjavati na Sudnjem danu.” (Buharija i Muslim).

Stoga, ne pomišljaj da se bi oduzmeš život jer češ time iz jednog problema preći u mnogo veći i teži. Što se tiče tvoje situacije koja je očito komplikovana, imaj na umu nekoliko stvari:

● Sve što vjernik doživi na dunjaluku od iskušenja, uvreda i patnji dužnost mu je da se na tome strpi i da zna da su najbolja stvorenja tj. poslanici bili iskušavani daleko većim i težim iskušenjima kroz koja prolaze ostali ljudi. Strpi se sestro i svoju bol i tugu povjeri Allahu. On vlada svime, u Njegovoj ruci je odredba i samo On je u mogućnosti da tvoje stanje promjeni na bolje.

● Allahova milost je neizmjerna. Činjenica da te stavio na iskušenje govori da On tebe voli. I ti moraš da voliš svoga Gospodara i da se samo Njemu obraćaš i od Njega tražiš da tvoje stanje promijeni. A On je kadar da to učini.

● Čuvaj svoj namaz. Budi pokorna Gospodaru svjetova i vidjet ćeš da će se tvoje stanje promijeniti. Mnogo uči istigfar (izgovaraj estagfirullah), traži oprost od Allaha za svoje grijehe i Allah će tvoju situaciju popraviti.

● Budi poslušna svojim roditeljima iako se oni ružno ophode prema tebi. Pokoravaj im se i čini ono čime su zadovoljni pod uslovom da ne prelaziš granice koje je Allah zabranio.

I na kraju, s obzirom da imaš 27 godina, savjetujem ti da se udaš i na taj način napustiš kuću svojih roditelja. Brak će donijeti pozitivne promjene u tvom životu i olakšat će ti tvoj boravak na dunjaluku i pospješiti tvoj odnos kako prema Allahu tako isto i prema tvojim roditeljima.

Molim Allaha da ti olakša tvoje probleme i tegobe kroz koje prolaziš i da ti što prije dadne izlaz iz te teške situacije.

Odgovorio: mr. Fahret Kadrić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta