Namaz

Treba li se na prvom sjedenju u namazu proučiti i salavate?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Treba li se na prvom sjedenju u namazu ograničiti na učenje et-tehijjatu ili pak treba proučiti i salavate?

Odgovor: Bolje je da klanjač na prvom sjedenju, kad se radi o trorekatnim i četverorekatnim namazima, prouči samo et-tehijjatu, a ono glasi: “Najljepši selami Allahu, blagoslovi i dobra! Selam tebi, Vjerovjesniče, i Allahova milost i Njegova blagodat! Mir nama i dobrim Allahovim robovima! Svjedočim da nema istinskog božanstva osim Allaha i da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik” (el-Buhari, 831, i Muslim, 402). A nema smetnje u tome da doda salavate, koji glase: “Allahu, smiluj se Muhammedu i porodici Muhammedovoj, kao što si se smilovao Ibrahimu i porodici Ibrahimovoj, Ti si, zaista, Hvaljeni i Slavljeni! Allahu, blagoslovi Muhammeda i porodicu Muhammedovu, kao što si blagoslovio Ibrahima i porodicu Ibrahimovu, Ti si, uistinu, Hvaljeni i Slavljeni!” (el-Buhari, 3369, 3370, i Muslim, 405).

Valja znati da neki učenjaci drže da je salavate poželjno proučiti na prvom sjedenju, ali je, prema mom prosuđivanju, bliže istini da se klanjač na prvom sjedenju ograniči na učenje et-tehijjatu. Međutim, ako se imam na prvom sjedenju dugo zadrži, muktedija treba proučiti i salavate.

Šejh Muhammed b. Usejmin

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta