Odgovori

Tri nova pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Sve više imam želju da počnem obavljati namaz

PITANJE: Selam alejkum!Majka sam dvoje djece i sretno udata, hvala dragom Allahu. Sve više imam želju da počnem obavljati namaz i prvo bih počela klanjati sabah i jaciju, a poslije, kad mi to postane sastavni dio dana, počela bih klanjati i ostale namaze. Iako imam dvoje male djece i ostale obaveze, to mi nije izgovor što ne bih odmah počela obavljati svih pet namaza, nego mi treba malo više vremena da počnem obavljati sve namaze. Stoga, zanima me da li namaze mogu klanjati tako što ću učiti samo sure kojih se sjećam iz djetinjstva, a to su: El-Fatiha, Subhaneke, Kul huvallahu, En-Nas, El-Felek, kelimei-šehadet?

ODGOVOR: Ve alejkumusselam! Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim: Obaveza je svakom muslimanu i muslimanki da redovno obavljaju 5 dnevnih namaza tj. 5 farzova a sunneti su pohvalni i insan nema grijeha ako ih ne klanja. Namaz je stub vjere i najbolje od praktičnih djela, ako je ispravan biće nam ispravna i ostala djela na Sudnjem danu, kao što je došlo u vjerodostojnim hadisima od Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.  Muslimani moraju čim prije da uspostave u svom životu redovno obavljanje 5 dnevnih farzova ukoliko hoće da budu proživljeni sa muslimanima na Ahiretu i zauvijek uživaju u Dzennetu.

Savjetujem vam da pokušate odmah sa 5 dnevnih farzova a ako to u početku ne uspijete onda klanjajte svaki dan što više od toga možete dok se na 5 dnevnih namaza ne naviknete i ustabilite. Za namaz je dovoljno Fatiha i jedna sura bilo koja što se tiče Kurana, plus oni osnovni zikrovi na sedždama, ruku’u i sjedenjima koje ako ste zaboravili možete sebi napisati na papirić pa se tokom namaza posjetiti. Allaha molim da nas sve uputi na pravi put potpunom uputom i od svake zabluda sačuva.

__________________________

Uticaj džina na čovjeka

PITANJE: Selam alejkum! Da li je moguće da džini mogu utjecati na oca ili majku – posebno ako je jedno od njih prije braka bilo, a možda i dan-danas, liječeno od opsjednutosti zaljubljenog džina – pa da ne mogu zavoljeti svoje dijete, bebu?

ODGOVOR: Ve alejkumusselam ve rahmetullah! Allah Uzvišeni je iz svoje mudrosti stvorio ljude i džine, meleke i ostala bića i iskušao je džine, a pogotov šejtane među njima da mogu, iako im je to strogo zabranjeno, ući u insana ili ga spolja nagovarati na zlo te mu praviti određene smetnje. Širok je spektar njihovog negativnog uticaja na ljude ali to se sve dešava nakon Allahove odredbe SAMO I ISKLJUČIVO ONOLIKO KOLIKO IM SE INSAN PREPUSTI! Čovjek je jači od džina, pametniji, psihički i vjerski sposobniji i ne bi smio sebi dozvoliti da mu džin pravi takve smetnje, a on ima dovu kao najbolje oružje, a potom i dr. vrste lijekova.

Allah nas u Kur’anu obavještava da šejtani imaju vlast samo nad onima koji im se predaju ili pokoravaju kao što stoji u 100.ajetu iz sure En Nahl: ”Njegova vlast je samo nad onim koji ga za zaštitnika uzimaju i koji druge Allahu pripisuju”. Na onome ko je iskušan nekim od problema uzrokovanim džinima je da se istinski vrati vjeri, ostavi velike grijehe, poduči ispravnom vjerovanju i liječenju, osloni istinski na Allaha i Njemu iskreno i ponizno u dovi obrati, a potom da potraži lijek u šerijatskoj rukji, hidžami i sl. pa će se ili potpuno izliječiti ili šejtansko djelovanje uveliko ograničiti i onemogućiti mu da utiče na normalan život i vjerovanje. Allah najbolje zna i od Njega se svako dobro traži i očekuje.

_______________________________

Čišćenje od urina/mokraće

PITANJE:  Esselamu alejkum ve rahmetullah ve berekatuhu! Na internetu sam čitao i gledao sam mnoge dersove u kojima se govori kako je mokraća jedna od nečistoća. Stoga me zanima da li se, kada poslije obavljanja nužde na odjeći ostanu ostaci mokraće, smatram kao džunup ili je dovoljno da samo prebrišem to mjesto? Allah vas nagradio!

ODGOVOR: Ve alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuh! Mokraća je jedna od nečistih stvari koja negativno utiče na mnoge ibadete poput namaza i sl. Muslimani su se dužni čuvati od mokraće kao i redovno čistiti tijelo i odjelo te mjesto na kome se klanja. Insan je obavezan da se na šerijatski propisan način očisti od nužde vodom ili obriše nečim minimalno 3 puta ili više od toga sve dok se nečistoća ne otkloni u potpunosti. Ukoliko se ipak nakon svih ovih mjera na odjeći nađu tragovi mokraće onda je tu odjeću obaveza ili oprati ili promijeniti te u čistom vešu namaz obavljati. Allah najbolje zna.

Na pitanja odgovorio Jasmin Durić, prof.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta