Odgovori
opened book page

Tri nova pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Posljedice bluda

Pitanje: Esselamu alejkum, ja imam jedno pitanje i jedan veliki problem: ja sad imam 22 godine, trenutno sam u vezi sa momkom vec 3 godine. Prije nego sto sam njega upoznala imala sam momka, uradila sam tu veliku gresku da sam spavala s tim momkom! Dugo nisam vidjela koliki sam grijeh uradila, nisam shvatila sta sam…

to tacno uradila. Nakon par mjeseci raskinili smo taj momak i ja vezu i nakon nekoliko vremena sam upoznala mog sadasnjeg momka! Ja i tada nisam bila vidjela sta sam ja to uradila i s njim sam spavala. U medjuvremenu ja sam stim momkom kao receno 3 godine zajedno, ja sam snjim puno o toj temi razgovarala i on mi je rekao da nemoze da zivi stim da sam ja izgubila nevinost sa nekim drugim momkom. Mi vec 2,5 godina razgovaramo o tome, i ja sam shvatila koliki sam grijeh napravila i stvarno se kajem, i puno citam o tome sta znaci uraditi blud i koliki je to grijeh! Dosla sam do toga da sam odlucila da cu putem operacije vratiti makar jedan dio koji sam izgubila, moj momak je protiv te operacije, jer on misli da to nista nece pomoci njemu ni meni, jer mi ipak znamo sta se je desilo!

Ja sam se vec informisala o toj operaciji i vidjela gdje bih mogla to da uradim, ali ipak ja bih morala naci neki nacin, da moj momak i ja mozemo stim zivjeti!! Ja sebi ne mogu oprostiti taj blud koji sam uradila, a momak kaze da je oprostoio ali ga ipak muci, kao i mene, ne mozemo da spavamo, da jedemo, bas nista vise nije kako bih trebalo biti. Cesto pocnem plakati jer nemogu podnijeti tu cinjenicu, budim se noci i stvarno nemam mira. Ja bih vas zamolila da mi date savjet, sta bih ja i moj momak mogli uraditi da nam bude lakse da zivimo sa mojom greskom!!

Ja njega stvarno volim i zelim da se uzmemo i da zivimo cijeli zivot zajedno, ali on kaze da nemoze jos taj korak da uradi jer ga jednostavno moj blud opterecuje!! Molim vas da mi pomognete sto prije, to jeste da mi sto prije odgovorite i nadam se da mi mozete dati savjet!! Ne mogu vise da zivim s tim, muci me i treba mi pomoc jer neznam vise kako dalje da se nosim s tim!

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Blud spada u kategoriju velikih grijeha. Na to nam ukazuje veliki broj hadisa prenesenih jakim senedom od Poslanika sallallahu alejhi we sellem

Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem je rekao: “Nema imana bludnik u trenutku dok čini blud.” (Hadis bilježi Buharija, i ovdje se misli na potpunost imana, a ne na cijeli iman)

Također, u dugom hadisu kojeg prenosi Imam Buharija u kome se opisuje san Poslanika sallallahu alejhi we sellem (a znamo da je san Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem objava), kada su ga vodila dva meleka Džibril a.s. i Mikail a.s. i kada je on sallallahu alejhi we sellem vidio patnje griješnika, vidio je i jamu koja je na vrhu imala veoma mali otvor, a na dnu je bila prostrana. U njoj je bila vatra i bila je napunjena ljudima i ženama koji su vriskali od bolova i koji su pokušavali izaći iz te jame. Kada god bi došli do vrha ponovo bi padali na dnu jame i bili bi izlagani patnji. Na kraju toga putovanja meleki su ga obavjestili da su ljudi i žene u toj jami bili oni koji su činili blud na dunjaluku i od njega se nisu pokajali.

O težini ovoga grijeha nam govori i kazna za djevojku ili momka (koji nikada nisu bili u braku) u šerijatu, a to je javno bičevanje i protjerivanje iz toga mjesta na godinu dana.

Ibn Hiban u svome Sahihu prenosi hadis sa dobrim lancem prenosioca da je Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao: “Neće se proširiti u jednom narodu blud i kamata, a da taj narod sam sebi nije ohalalio kaznu Allaha Moćnog.”

Sve ove predaje nam, dakle, ukazuju na pogubnost i veličinu ovoga grijeha.

Ti kažeš da si se pokajala. Ne želimo da sumnjamo u to. Ali podsjećanja radi dobro je da ovdje navedem uslove ispravnog pokajanja. Jer, pokajnik od grijeha kod Allaha dž.š. je kao da nikada taj grijeh nije počinio. Kaže Uzvišeni: “Reci: O robovi moji, koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu Milost, zaista će Allah oprostiti sve grijehe. On zaista puno prašta i Milostiv je.” (Ez-Zumer, 53.)

Samo se čovjek treba iskreno pokajati za grijehe i Allah dž.š. će mu ih oprostiti, a iskreno pokajanje znači:

1. Pokajati se Allaha radi, ne zbog nekog kome se taj tvoj grijeh nije svidio, ili zbog nekog dunjalučkog cilja do kojeg ne možeš stići zbog posljedica toga grijeha.

2. Odustati od toga grijeha odmah.

3. Osjetiti žaljenje i tugu u srcu zbog činjenja toga grijeha.

4. Čvrsta odluka da se više nikada ne vratiš tome grijehu.

Prevedeno na tvoj slučaj konkretno znači da pored toga što si se iskreno pokajala, odustala od činjenja toga grijeha, i što si čvrsto odlučila da to više nikada ne učiniš, moraš zatvoriti sve puteve koje te eventualno mogu odvesti do ponovnog takvog čina. Jer Islam djeluje preventivno. Allaha dž.š. ne kaže u Kur’anu: “I ne činite blud!”, već kaže: “I što dalje od bluda, jer to je razvrat, kako je to ružan put!” (El-Isra, 32)

Dakle sve puteve koji vode ka bludu moraš presjeći u korijenu. Ti, naime, ovdje upotrebljavaš riječ “momak” i “vezu” koja traje nekoliko godina. U šerijatskoj terminologiji takvi izrazi se ne koriste. A kada se koriste u bosanskom jeziku onda označavaju vezu između dvije osobe suprotnih spolova koji ostvaruju međusobni kontakt bez da se pridržavaju šerijatskih normi. Sve to onda vodi ka haramu, jer Poslanik sallallahu alejhi we sellem je rekao: “Blud očiju je pogled, blud jezika je govor, a duša se nada i priželjkuje, dok spolni organ to sve potvrđuje ili negira.” (Bilježi Muslim)

Dakle, sve dok tvoja veza sa tvojim “momkom” ne bude u skladu sa Allahovim zakonom na zemlji, ni Allah dž.š., ni ti, a ni tvoj “momak” nećete biti zadovoljni. I sve dok je vaš kontakt nešerijatski postoji mogućnost da ponovo počinite nešto sa čime Allah s.w.t. neće biti zadovoljan, i u tome onda nema nikakvog bereketa, što se da zaključiti iz srži tvoga pitanja koje se postavila.

Moj savjet tebi i tvome “momku” bi bio da svoju vezu krunišete ispravnim šerijatskim brakom, jer Uzvišeni naređuje u suri En-Nur, 32. ajet: “Udavajte neudate i ženite neoženjene, i čestite robove i robinje svoje!”

Ako budete čvrsto vjerovali u Allaha dž.š. ti i tvoj “momak” pristaćete na ovaj korak. A on kao vjernik i kao čovjek koji te voli trebao bi znati vrijednost žene vjernice. Šta god da si uradila prije vaše “veze”, ako si se Allahu iskreno pokajala tvoj “momak” i inšallah budući muž treba znati cijeniti tvoj iman i tvoje pokajanje.

Allah dž.š. u suri Al-Baqara u 221. ajetu podstiče vjernike da se žene vjernicama i da su vjernice, ma kakve one bile u našim očima, bolje od žena koje nisu vjernice, ma kakve one bile dobre u našim očima: “Ne ženite se mnogoboškinjama dok ne postanu vjernice; uistinu je robinja-vjernica bolja od mnogoboškinje, makar vam se i sviđala. Ne udavajte vjernice za mnogobošce dok ne postanu vjernici; uistinu je rob-vjernik bolji od mnogobošca, makar vam se i dopadao. Oni zovu u džehennem, a Allah, voljom Svojom, nudi džennet i oprost, i objašnjava ljudima dokaze Svoje, da bi razmislili.

Također Uzvišeni kaže u suri En-Nur 26, ajet: “Nevaljale žene su za nevaljale muškarce, a nevaljali muškarci su za nevaljale žene; čestite žene su za čestite muškarce, a čestiti muškarci su za čestite žene.

Tvoga “momka”, kao muškarac muškarca, mogu shvatiti zbog teškoće koju osjeća kada se sjeti šta si učinila. I u pravu je kad kaže da operacija koju si naumila uraditi nema nikakvog smisla. To bi značilo samo uzaludno trošenje novca, jer ti na taj način nećeš “gumicom izbrisati” njegovo pamćenje. Ali…..

Ako te zaista voli u ime Allaha dž.š., tvoj “momak” će se potruditi da što prije zaboravi na tvoj grijeh, a i ti ćeš se potruditi da o tome više nikad ne pričaš pred njim, i vašu vezu ćete krunisati ispravnim šerijatskim brakom u najkraćem mogućem vremenskom periodu, kako biste postigli Allahovo s.w.t. zadovoljstvo. Ako njegova ljubav prema tebi, ili tvoja prema njemu nije u ime Gospodara svih svjetova, onda sve ovo prethodno rečeno gubi svaki smisao, a Allah najbolje zna.
__________________________________

2. Bijelo pranje

Pitanje:

Selam alejkum!

Kakav je stav kada zena ima belo pranje dali more klanjat ili je obavezna da obnovi abdest.

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Što se tiče bijele tekućine koja je u našem jeziku poznata kao “bijelo pranje” kod žena, islamski učenjaci su ovdje napravili razliku između tekućine koja izlazi odmah nakon mjesečnog ciklusa hajza i tekućine koja se javlja kod žena u danima kada žena nije u hajzu.

U prvom slučaju “bijelo pranje” se javlja kod većine žena (ne kod svih) i označava da je hajz prošao i da su nastupili “čisti” dani za ženu u kojima je obavezna obavljati namaz. Ako poslje kupanja od hajza kod žene više ne bude izlazila ova tekućina onda je taj gusul od hajza sasvim dovoljan. Međutim ako se nakon gusula od hajza pojave tragovi ove tekućine onda je ženi obavezno da uzme abdest. Ako nešto od te tekućine dospe na veš onda se taj veš treba oprati. Ako žena uzme abdest, pa se nakon toga opet pojavi ta tekućina, onda je bolje da se taj abdest obnovi po najispravnijem mišljenju učenjaka.

Što se tiče “bijelog pranja” koje se ne javlja odmah nakon hajza kao znak da je hajz prestao za njega važe malo drugačiji propisi. Ova vrsta “bijelog pranja” događa se kod većine žena. Ako ova tekućina dospe na vešu on se ne mora prati prema stavu većine učenjaka, i ova tekućina ne kvari abdest, opet prema jačem stavu fakiha, posebno ako ova tekućina puno izlazi.

A najbolje je da se koriste ulošci koji će spriječiti da tragovi “bijelog pranja” ostaju na donjem vešu, ili čak i na spoljašnjoj odjeći. Allah dž.š. kaže u suri Al-Baqara u 222. ajetu: “Allah zaista voli one koji se puno kaju i one koji se mnogo čiste.” A Allah dž.š. najbolje zna.

Fetwa prevedena sa islamskog sajta www.islamweb.net
____________________________________________

3. Susret familije u Dzennetu

Pitanje:

Selam alejkum!

Moja majka je poginula u ratu, kada sam imala samo godinu dana, ne sjecam je se, fakticki ne znam zenu koja me je rodila. Skroz se gubim kada mislim o onom svijetu i o nasem susretu, nekako mi je to nepoznato i strano, nije ni cudno, jer je Allah rekao da je na onom svijetu ono sto oci nisu vidjele, ni sto usi nisu cule i ono sto um ne moze da zamisli. Pitam se, sta ako ja ne zasluzim Dzennet, da li cu ikada vidjeti svoju majku i jos, ako obje budemo u Dzennetu, znam da cemo tamo svi imati po 33 godine, interesuje me zar ja necu s njom nadoknaditi sve sto nisam na ovom svijetu, osnovna skola, srednja skola, polazak na fakultet, i mnogo toga sto me jos ceka, a nje nece biti..

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Prvo, na drugi dio pitanja si sama odgovorila kada si rekla da će u džennetu njegovi stanovnici imati sve što požele i sve što oči na ovom svijetu nisu vidjele, niti su uši čule, niti je srce poželjelo. Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem je rekao, opisujući džennet: „U njemu ima ono što oko nije vidjelo, niti je uho čulo, niti je ljudsko srce poželjelo.“ (Hadis bilježi Hakim u Mustedreku i Ibn Huzejme u svome Sahihu)

Dakle, ako uđeš u džennetu sa svojom majkom inšallah, imaćeš sve ono što budeš poželjela, pa čak i više od toga, kao što stoji u ovom hadisu. Allah dž.š. će u džennetu dozvoliti članovima porodice, koji će ući u džennet, da budu zajedno na jednom mjestu. Dokaz ovome su riječi Uzvišenog:

جَنَّاتُ عَدْنٍ يَدْخُلُونَهَا وَمَنْ صَلَحَ مِنْ آبَائِهِمْ وَأَزْوَاجِهِمْ وَذُرِّيَّاتِهِمْ وَالمَلاَئِكَةُ يَدْخُلُونَ عَلَيْهِم مِّن كُلِّ بَابٍ

edenski vrtovi u koje će ući oni i roditelji njihovi i žene njihove i porod njihov – oni koji su bili čestiti – i meleki će im ulaziti na svaka vrata…” (Sura Er-Ra’d, 23.)

رَبَّنَا وَأَدْخِلْهُمْ جَنَّاتِ عَدْنٍ الَّتِي وَعَدْتَهُمْ وَمَنْ صَلَحَ مِنْ آبَائِهِمْ وَأَزْوَاجِهِمْ وَذُرِّيَّاتِهِمْ

Gospodaru naš, uvedi ih u edenske vrtove koje si im obećao, i očeve njihove i žene njihove i porod njihov – oni koji su bili čestiti…“ (Sura Gafir, osmi ajet)

Također, islamski učenjaci su složni na tome da će svi stanovnici dženneta biti istih godina i svi će imati po trideset i tri godine. Allah dž.š. će u džennetu one koji su umrli kao stariji učiniti mlađim, a one koji su umrli kao vrlo mladi učiniti starijim sve dok svi ne budu imali 33 godine. Dokaz ovome je hadis kojeg prenosi Muaz ibn Džebel od Poslanika sallallahu alejhi we sellem da je rekao da će stanovnici dženneta imati svi po trideset i tri godine. Ovaj hadis bilježi Tirmizi br. 2545, a šejh Albani kaže da je sahih.

Jedino postoji razilaženje po pitanju godina muslimanske djece koja su umrla maloljetna. Jedan dio učenjaka smatra da će takva djeca i u džennetu biti maloljetna.

Što se tiče prvog dijela pitanja da li ćeš vidjeti svoju majku ako ne zaslužiš džennet, prvo trebaš imati lijepo mišljenje o Allahu dž.š. i da Ga stalno moliš da te uvede u džennet, i da se nadaš da ćeš biti od stanovnika dženneta. Naravno da čovjek musliman treba živjeti između straha od džehenema zbog grijeha koje je počinio, i između nade da će ga Allah dž.š Svojom Milošću uvesti u džennet zbog vjerovanja u Njega Uzvišenog i dobrih djela koje čovjek čini u ime Allaha dž.š., ali uvijek treba imati nadu da će biti od stanovnika dženneta.

Ukoliko se desi da jedan od članova porodice ipak uđe u džehenem što se tiče sastanka sa ostalim članovima porodice koji su u džennetu postoje dvije situacije.

Prva je da je taj koji je ušao u džehenem, bilo da se radi o roditelju ili njegovom potomku, umro kao vjernik, ali je pri sebi imao neki od velikih grijehova za koji se nije pokajao (kao npr. pijenje alkohola, kamata, blud, laž itd.) i Allah dž.š. mu taj grijeh na Sudnjemu danu nije oprostio, već ga bacio u džehenemu, prema ispravnim predajama i prema mišljenju učenjaka ehli sunneta takav će kad tad izaći iz džehennema i ući u džennet. Kada uđe u džennet Allah dž.š. će ga sastaviti sa njegovom porodicom u džennetu, a dokaze za to smo ranije naveli.

Druga situacija jeste da neko od članova porodice bude bačen u vatru zbog svoga nevjerstva. Takav će zauvijek u džehenemu boraviti kao što Allah dž.š. kaže u suri El-Bejine u 6. ajetu:

إِنّ الّذِينَ كَفَرُواْ مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ وَالْمُشْرِكِينَ فِي نَارِ جَهَنّمَ خَالِدِينَ فِيهَآ

A oni koji ne vjeruju sljedbenici Knjige i mušrici u džehenemu će boraviti i u njemu će vječno ostati.

U ovoj situaciji Allah dž.š. neće dati da se takav pridruži članovima porodice koji su u dženetu. A kada čovjek bude bačen u vatru, da nas Allah od nje sačuva, od žestine patnji neće mu padati na pamet da vidi članove svoje familije. U džehenemu je stanje mnogo gore nego što će biti na Sudnjemu danu kada će ljudi polagati račun, pa će tada na Sudnjemu danu ljudi „bježati od svoga brata, majke, oca, žene i djece“ kao što kaže Uzvišeni u suri Abese.(vidi suru Abese 33-36 ajet)

Dakle, na Sudnjemu danu će se ljudi odricati i bježati od članova svoje familije kako bi sebe spasili kao što to stoji u Tefsiru od Ibn Kesira na ove ajete iz sure Abese, a šta misliš kako će tek stanje biti u džehenemu!?

Na pitanja odgovorio Adnan Nisic, prof. akide – svrsenik Medinskog univerziteta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Slijedeći tekst će biti poslat administratorima stranice: