Odgovori

Tri nova pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Sestri umrla dva sina sa 17 mjeseci starosti

PITANJE: Selam alejkum! imam jedno pitanje koje neda mira mojoj dusi i srcu: 2009 je umro moj sin, a imao je samo 17 mjesci. Doktori nisu nasli razlog zasto mu je mozak stao. Imamo curicu, hvala dragom Allahu, koja je rodjena 2006. godine i ona je zdrava. 2011. godine smo opet dobili musko dijete koje je bilo zdravo i nalazi poslije poroda su bili odlicni. Nakon 5 mjeseci mali se cudno ponasao, i ja odem doktoru s njim i kad je doktor rekao da je malom pomala glava za njegov uzrast, odmah sam znala sta nas opet ceka…

ista bolest, isto sve kao i sa prvim sinom. U novembru 2012. i drugi sin mi umire, isto sa 17 mjeseci, bez da znamo razlog zasto. Ne znam kome bi se obratila da mi klanja istihare, jer voljela bi da mi kaze koji je razlog, zasto mi sinovi umiru, jer svi nalazi su bili u redu. Recite mi da li je ovo iskusenje od Allaha, pa ako je tako pomiri cu se s tim, ali ako je neka osoba kriva za ovu moju bol, neka joj onda dragi Allah sudi. Allah vam dao svako dobro.

ODGOVOR:

Wealejkumuselam cijenjena sestro u islamu,

Najprije molim Allaha da Vam podari strpljenja i da Vam olakša tegobu i nedaću kroz koju prolazite. Amin. Nema sumnje da je gubitak djeteta jedno od najvećih iskušenja koje čovjeka može zadesiti na ovom svijetu. Svaka nedaća i neugodnost koja nas na ovom svijetu zadesi od Allaha je i treba je shvatiti kao iskušenje kojim nas Allah želi učiniti boljim ljiudima i popraviti naše stanje. Smrt djeteta je iskušenje od Allaha. No, smrt je samo privremeni rastanak.

Tvoji sinčići su džennetlije inšaAllah i Vaš sastanak s njima je u Džennetu. Prenosi Muslim u svome Sahihu od Ebu Hassana da su mu umrla dva sina, pa je pitao Ebu Hurejru: “Da li si čuo od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, neki hadis koji će nam olakšati gubitak bližnjih?” Ebu Hurejra odgovori: “Da, njihova su djeca male džennetlije, pa će jedno od njih sresti svoga jednog ili oba roditelja pa će ih uzeti za ruku i odjeću isto kao što ja držim komad tvoje odjeće, i neće ih napuštati sve dok ga Allah ne uvede u Džennet zajedno sa njegovim roditeljem.“(Muslim, 4/2029)

Buharija i Muslim prenose od Ebu Seida el- Hudrija da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao ženama: “Nijednoj od vas neće umrijeti troje djece, a da joj ona ne budu zaštita od vatre,” a tada jedna žena upita: “A ako umre dvoje djece?” Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovori: I dvoje“.

Kao što se jasno vidi iz navedenih predaja Vaša dječica mogu biti razlogom Vašeg izbavljenja na onom svijetu i ulaska u Džennet. Sada je na Vama da budete strpljivi i da se pomirite s Allahovom odredbom. Znajte da ne postoji niko na dunjaluku ko Vam moze klanjati istiharu pa da saznate razlog smrti Vaših sinova. Allah je Taj koji određuje ko će i kada umrijeti pa makar razlog i nepostojao jer mi ljudi smo Njegovi robovi, On nas je stvorio i život nam dao pa nam Ga samo On može i uzeti, kad On odredi.

Pokušajte da se strpite na nedaći koja Vas je zadesila a neka Vam u tome olakša sljedeća predaja u kojoj stoji da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem rekao: ”Kada robu umre dijete, Allah upita meleke: ‘Jeste li usmrtili dijete Moga roba?’ Oni odgovaraju: ‘Jesmo.’ Allah ih opet upita: ‘Jeste li uzeli plod njegovog srca?’ Meleki odgovaraju: ‘Jesmo.’ On ih opet pita: ‘Šta je rekao Moj rob?’ Oni rekoše: ‘Zahvalio Ti je i rekao: Inna lillahi ve inna ilejhi radži’un (Mi smo Allahovi i Njemu se vraćamo).’ Na to im Uzvišeni Allah kaže: ‘Napravite Mome robu kuću u Džennetu i nazovite je kuća zahvalnosti.”’ (Tirmizi, Sunen, br.1021)

Imajte lijepo mišljenje o Allahu i znajte da On nije nepravedan. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je svojom rukom ukopao svojih petoro djece ali nikada pri tome nije bogohulio niti činio bilo šta što Gospodar svjetova ne voli. Naprotiv, bio Mu je pokoran i poslušan a to savjetujem i Vama. Pokorite se Allahu, klanjajte propisane namaze i vidjet ćete da će Vam Allah podariti razgalu u prsima i olakšanje jer samo On može tegobu iz prsa otkloniti.

Molim Allaha da Vam olakša bol i da Vam podari stpljenja i da Vam kao nagradu za taj sabur podri Džennet u kome ćete vječno uživati.
____________________________________________________

2. Sta sa novcem od kamate

PITANJE:

Esselamu alejkum, jedan džematlija (IZ Sisak-Hrvatska) ostavio je sljedeće pitanje: Imao je štednju 5 godina u banci, kad mu je istekla štednja, tražio je izvadak o svim uplatama gdje je evidentiran i priliv kamate te sad se želi riješiti te kamate. Svjestan je da nema hajra u tome novcu niti nagrade gdje god da ga dadne. Da li je bolje da tu kamatu dadne za džamiju, socijalno ugrožene i siromašne ili negdje drugdje.

ODGOVOR:

Općepoznata je činjenica da je kamata strogo zabranjena u islamu, bilo da se radi o uzimanju ili davanju iste. To je jedan od rijetkih grijeha za koji Allah objavljuje rat njegovom počiniocu. Isto tako, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je kamatu uvrstio u sedam upropaštavajućih velikih grijeha. Stoga, musliman mora biti izuzetno oprezan kada je kamata u pitanju. S tim u vezi, muslimani ne bi trebali svoj novac da pohranjuju na bankovne račune niti da isti oročavaju na određeni period jer tim činom direktno pomažu banku u nepravdi i grijehu koji nanosi društvu, a Uzvišeni Allah veli: „Ne sarađujte u grijehu i neprijateljstvu.“ (el-Maide, 2).

Izlaz je u tome da se novac pohrani u sef koji posjeduju banke te ih se na taj način spriječi da posluju s novcem i na njega obračunavaju kamatu. Međutim, ako je ipak riječ o većoj količini novca koja mora biti pohranjena na račun s tim da će banka na taj iznos neminovno klijentu dodijeliti i kamatu onda će musliman u tom slučaju podignuti kamatni iznos i neće ga ostaviti banci. Nakon što dođe u posjed kamatnog iznosa musliman je dužan da taj iznos odvoji od ostatka svog imetka i da ga se riješi.
Novac od kamate će udjeliti siromasima i miskinima s tim da mu se to neće računati kao sadaka jer je riječ o imetku koji je stečen na nedozvoljen (haram) način.
______________________________________________________

3. Parfemi i kreme u kojima ima alkohola

PITANJE:

Esselamu Alejkum. Kratko pitanje: dali je dozvoljeno koristiti parfeme kreme u kojima ima alkohola i dali kvari to abdest il namaz?

ODGOVOR:

Korištenje parfema i krema koje u sebi sadrže određeni postotak alkohola je dozvoljeno. Klanjanje namaza u odjeći namirisanoj takvim parfemom ne utiče na ispravnost namaza jer je preferirajuće mišljenje da je alkohol čista materija i pored toga što je zabranjen za konzumiranje. Dokazi koji ukazuju na činjenicu da je alkohol čist su:

– Osnova je da su sve materije čiste sve dok ne dođe dokaz koji ukazuje na suprotno, a ne postoji jasan i nedvosmislen dokaz koji ukazuje da je alkohol nečist.

– Kada je alkohol zabranjen, ashabi su ga proljevali ulicama Medine, a nakon toga kročili tim istim ulicama a zatim ulazili u mesdžid. Da je alkohol nečista materija Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi im naredio da operu svoju obuću, a on to nije učinio.

– Također, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije naredio da se operu posude u kojima je bio alkohol, a sve to ukazuje na činjenicu da alkohol sam po sebi nije nečista materija. Dakle, nema smetnje da se koriste parfemi i kreme koje u sebi sadrže alkohol. A Allah najbolje zna.

Na pitanja odgovorio: mr. Fahret Kadrić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta