Odgovori

Tri pitanja o postu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kupanje i post

PITANJE: Selam alejkum! Zanima me da li poslije intimnog odnosa, koji se dogodi u ramazanu nakon iftara, treba oprati kosu da bi se sljedeći dan moglo postiti?

ODGOVOR: Vjerodostojne predaje, koje opisuju kupanje Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ukazuju na to da je jedan od uvjeta validnosti kupanja poslije stanja džunupluka – pranje cijelog tijela, u koje spada i pranje kose (sve do korijena), svejedno bilo to u ramazanu ili van njega, s tim da žena nije dužna da rasplete svoje pletenice prilikom kupanja, već je dovoljno da opere svezanu kosu u toj mjeri da je u potpunosti nakvasi i opere sve do korijena. Allah najbolje zna!

mr. Osman Smajlović
_______________________________

Sehur poslije zore

PITANJE: Selam alejkum! Da li sam dužan napostiti prvih pet dana ramazana pošto nisam tačno znao do kada traje sehur, pa sam tako greškom (nenamjerno) tih pet dana jeo do izlaska sunca, znači ako je izlazak sunca bio naprimjer u 5 sati i 10 minuta, ja sam jeo sve do pet sati?

ODGOVOR: Islamski učenjaci imaju podijeljeno mišljenje u vezi napaštanja osobe koja je jela iz ubjeđenja da je i dalje noć odnosno sehur. Jedni od njih obavezuju spomenutu osobu sa napaštanjem, dok je drugi ne obavezuju, smatrajući neznanje opravdanjem za nenapaštanje. Shodno prethodnom, vaš post je ispravan, ali ako biste napostili, to bi bilo sigurnije i na taj način biste izašli iz razilaženja. Također, musliman treba da vodi brigu o svom postu i tačnim vremenskim terminima sehura i iftara. Allah najbolje zna!

mr. Osman Smajlović
________________________________

Post bolesnika (dijabetičara)

Pitanje: Esselamu alejkum! Ja sam od skoro dijabetičar. Desilo mi se jednom dok sam postila nafilu (tada nisam znala da imam dijabetes), da mi se krvni pritisak jako podigao, a inače još iz djetinjstva imam problema sa srcem. Približava nam se mubarek Ramazan, a ja moram tri puta na dan uzimati tablete. Pošto su dani ljeti duži nego zimi, da li mogu umjesto Ramazana postiti isti broj dana u decembru, jer je tad dan vrlo kratak, oko 8 sahata, a i toliko bih mogla inšaAllah podnijeti zbog moje bolesti? Ako bi smjela tako uraditi, kakav je propis ako preselim na Ahiret prije decembra?

Odgovor: Kaže Uzvišeni: „A ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti.” (Prijevod značenja El-Bekare, 185.) Ovim ajetom je dozvoljeno bolesniku da ne posti dane Ramazana sve dok je u bolesnom stanju, a zatim da naposti taj isti broj dana kada ozdravi. Ovo je propis onih bolesnika čija je bolest izlječiva.

Dok bolesnici čija je bolest hronična na njima je da za svaki dan Ramazana nahrane jednog siromaha, a nisu dužni napaštati te dane, po mišljenju većine učenjaka. Dok drugi dio učenjaka smatra da hronični bolesnici ne trebaju niti napostiti propuštene dane niti nahraniti siromaha za svaki propušteni dan. A pošto ti, cijenjena sestro u Islamu, boluješ od dijabetesa i moraš tri puta na dan uzimati tablete, tebi je haram da postiš, kao što kaže Ibn ‘Usejmin (Eš-Šerhul-mumti’a, 6/353.), i nisi dužna da napostiš te dane s tim da si obavezna da nahraniš za svaki dan Ramazana po jednog siromaha.

Prema tome, nisi dužna napostiti te dane u decembru jer ti post i u tim danima može pogoršati stanje i povećati bolest, a ovo je ujedno i odgovor na pitanje šta ako preseliš prije decembra. Što se tiče hranjenja siromaha, dozvoljeno je da se svaki dan hrani isti siromah, ili da na kraju Ramazana nahrani trideset siromaha odjednom. Nije dozvoljeno davanje novca siromahu u vrijednosti hrane. Također, pod hranjenjem siromaha se misli na davanje jednog obroka u toku dana i to u srednjoj količini od koje je dovoljno da se najede. Kao na primjer da mu se kupi srednja porcija ćevapa sa pavlakom ili sokom. Ve billahi tevfik.

dr. Zijad Ljakić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: