Odgovori

Tri pitanja o postu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kupanje i post

PITANJE: Selam alejkum! Zanima me da li poslije intimnog odnosa, koji se dogodi u ramazanu nakon iftara, treba oprati kosu da bi se sljedeći dan moglo postiti?

ODGOVOR: Vjerodostojne predaje, koje opisuju kupanje Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ukazuju na to da je jedan od uvjeta validnosti kupanja poslije stanja džunupluka – pranje cijelog tijela, u koje spada i pranje kose (sve do korijena), svejedno bilo to u ramazanu ili van njega, s tim da žena nije dužna da rasplete svoje pletenice prilikom kupanja, već je dovoljno da opere svezanu kosu u toj mjeri da je u potpunosti nakvasi i opere sve do korijena. Allah najbolje zna!

mr Osman Smajlović
_______________________________

Sehur poslije zore

PITANJE: Selam alejkum! Da li sam dužan napostiti prvih pet dana ramazana pošto nisam tačno znao do kada traje sehur, pa sam tako greškom (nenamjerno) tih pet dana jeo do izlaska sunca, znači ako je izlazak sunca bio naprimjer u 5 sati i 10 minuta, ja sam jeo sve do pet sati?

ODGOVOR: Islamski učenjaci imaju podijeljeno mišljenje u vezi napaštanja osobe koja je jela iz ubjeđenja da je i dalje noć odnosno sehur. Jedni od njih obavezuju spomenutu osobu sa napaštanjem, dok je drugi ne obavezuju, smatrajući neznanje opravdanjem za nenapaštanje. Shodno prethodnom, vaš post je ispravan, ali ako biste napostili, to bi bilo sigurnije i na taj način biste izašli iz razilaženja. Također, musliman treba da vodi brigu o svom postu i tačnim vremenskim terminima sehura i iftara. Allah najbolje zna!

mr Osman Smajlović
________________________________

Šta treba da učine trudnice i dojilje koje nisu postile u ramazanu

PITANJE: Šta treba da učine trudnice i dojilje koje nisu postile u ramazanu jer su se bojale za sebe ili za bebu? Da li će ostaviti post u ramazanu, a zatim napostiti i izdvojiti iskup, ili će ostaviti post u ramazanu, a zatim napostiti propuštene dane bez izdvajanja iskupa, ili će ostaviti post u ramazanu, zatim se iskupiti izdvajanjem iskupa bez napaštanja propuštenih dana?

ODGOVOR: Trudnica koja se boji za sebe ili za svoju bebu ako bude postila, ona neće postiti u ramazanu, a nakon ramazana napostit će propuštene dane. Propis za nju identičan je propisu za bolesnika koji ne može postiti i boji se da će mu post štetiti, kazao je Uzvišeni Allah: ”Oni koji su bolesni ili su na putovanju, neka isti broj dana naposte.” Također, isti propis važi i za dojilju, ako se boji za sebe ili za svoje dijete ako bi postila, tj. neće postiti u ramazanu, već će napostiti propuštene dane nakon ramazana. (Fetve Stalne komisije: fetva broj 1453, 10 tom, str. 220)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta