Odgovori

Da li gutanje vode koja ostane nakon abdesta kvari post?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Es Selamu alejkum! Da li kvari post voda koju progutamo nakon što smo isprali usta za abdest, jer nakon ispiranja i izbacivanje vode ostaje kao vlažna usta i malo količine vode. Da li kvari post ako progutamo to?

Odgovor:  Ve alejkumu selam. Islam zahtjeva od svakog postača da čuva ispravnost svoga posta i da izbjegava sve ono što može dovesti do upitnosti ispravnost njegovog posta. Rekao je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem,: Dobro izaperi nos, osim kada si postač” ( Ebu Davud , hadis je vjerodostojan)

Sam ulazak vode u usta postača ne šteti njegovom postu, a dokaz za to je dozvola ispiranja usta, s tim da post kvari ono što namjerno uđe u grlo ili unutrašnjost postača osim u slučaju kada postač bude nadjačan ili u stanju zaborava, kao što je rekao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:Ukoliko zaboravi , pa jede ili se napije neka upotpuni svoj post…” ( Muttefekun alejhi).

Ne kvari post, po saglasnosti islamski učenjaka kao što je to spomenuo imam Nevevi, Allah mu se smilovao, gutanje onog što je teško ili nemoguće spriječiti i sačuvati se od njega kao što je pljuvačka. Također se može reći za gutanje vlažnosti koja se nađe nakon ispiranja usta, nakon što se ispljuju ostaci vode. Allah najbolje zna.

Mr Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta