Ramazan

Tri važna savjeta vezana za noć Lejletu-l-kadr

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovom prilikom, pošto se bližimo zadnjoj trećini mjeseca Ramazana, tri važna i veoma poučna savjeta od šejha Saliha el-Megamisija, kad je u pitanju noć Lejletu-l-kadr

Svi znamo važnost i veličinu te noći. Ta blagoslovljena noć, je bolja od hiljadu drugih mjeseci u kojima nema noći Lejletu-l-kadr. Njenu veličinu opisao je uzvišeni Allah riječima: “Mi smo ga (Kur’an), počeli objavljivati u noći Kadr. A šta ti misliš, šta je ta noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci . Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.“ (AL-Qadr, 1-5)

Noć Kadr, također je slikovito opisao i Poslanik, s.a.v.s., u mnogim hadisima, koje nažalost, često i ne čitamo sa razumijevanjem. Rekao je Poslanik, s.a.v.s.: “Došao vam je blagoslovljeni mjesec, u njemu je noć koja je bolja od hiljadu mjeseci. Kome bude uskraćeno dobro ove noći, uskraćeno mu je svako dobro, a neće biti uskraćeno osim pravom nesretniku.“ (Ibn Madže, a šejh Albani, rhm, je rekao za ovaj hadis da je hasenun sahih)

U drugom hadisu od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je Poslanik, sa.v.s., rekao: “Ko noć Kadra provede klanjajući namaz, vjerujući u njen blagoslov, tražeći na taj način nagradu od Allaha, biće mu oprošteni raniji grijesi.“ (Buharija i Muslim)

Nećemo ovom prilikom o tome koja je to tačno noć Lejeltu-l-kadr, samo ćemo spomenuti od Poslanika, s.a.v.s., da je vjernik treba tražiti u zadnjoj trećini Ramazana i to u neparnim noćima. Zašto bi se posvetili ibadetu samo jednu noć (21, 23, 25, 27, 29), kad to možemo i u ostalim (svim) neparnim noćima. Prenosi se od naše majke, Aiše, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Trudite se tražeći noć Lejletu-l-kadr u neparnim noćima zadnjih deset dana Ramazana.“ (Buharija i Muslim).

Ovom prilikom tri važna i veoma poučna savjeta od šejha Saliha el-Megamisija, kad je u pitanju noć Lejletu-l-kadr.

1) Od početka mjeseca Ramazana, u svojim dovama, moli Allaha da te učini od onih koji će provesti noć Lejletu-l-kadr u ibadetu (noćnom namazu). Znači u svojim dovama, posebno dovama pred iftar kad se dova postača ne odbija, moli Allah da, što bi mi rekli, „potrefiš“ noć Lejletu-l-kadr.

2) Nemoj da propustiš obavljanje jacije i sabah namaz u džematu tokom mjeseca ramazana, a posebno zadnjih deset dana. Jer onaj koji izgubi osnovu, neće mu koristiti druge stvari.

3) Obavljaj noćni namaz tokom mjeseca Ramazana, pa barem dva rekata a povećaj broj rekata zadnjih deset dana Ramazana. Budi od onih, koji poslije ikindije namaza počnu razmišljati i tražiti milost od Allaha, da postignu obavljanje noćnog namaza u noći Kadra. Budi kao onaj, ko kuca na vrata s nadom da će se otvoriti.

Molim Allaha da nas počasti vrijednostima ove noći, noći u kojoj je počela objava Kur’ana Časnog i noći kad se veliki broj meleka zajedno sa Džibrilom, a.s., spušta na našu Zemlju. Budmo od onih, koje će meleci naći na namazu, učenju Kur’ana, zikru, dovi, sadaki. AMIN!

Saudin Cokoja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta