Ramazan

Ramazan i teravija u vremenu izolacije i distanciranja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nekoliko savjeta i preporuka:

1.  Učite ezan i ikamet za svaki namaz i neka vam namaz predvodi ukućanin najučeniji u Kur’anu.

2.  Učite svojim ukućanima ezan za akšam namaz.
– Prekinite post sa datulama, vodom, i nešto lahko pojedite, poput voća, posebno lubenice, sve u trajanju od par minuta. Klanjajte onda namaz u džematu, nakon toga iftarite.
– Odmjerite porcije, od 250 – 300gr. da se insan ne prejede niti da se puno baca hrane.

3.  Proučiti na vrijeme ezan za jaciju namaz. Klanjajte sunnete i onda proučiti ikamet za jacijski farz.
– Teravih namaz klanjajte polahko i sa smirenošću.
– Onaj ko vam u kući bude predvodio namaz neka uči ono što mu je lakše pa čak i to ponavljao više puta.
– Sunnet je proučiti cijeli Kur’an na teravih namazu, pa ko to može uraditi, uradio je ono najbolje. Može se to postići učenjem napamet ili čitanjem iz Mushafa. Učenje iz Mushafa i preokretanje stranica Mushafa ne kvari teravih namaz. Može se iz mobitela, isto tako, učiti, ali moj je savjet da se mobitel podesi na flight mode kako bi se spriječilo ometanje pozivima i porukama tokom namaza.

– Na sedždi možete nakon subhane rabbijel e’la da učite dove svojim riječima na našem jeziku, pa iskoristite to.
– Nakon svaka dva rekata napravite kraću pauzu. Zikrite a ne gledajte u mobitel. Dok klanjate neka vam je mobitel ili ugašen ili u drugoj sobi. Neka vam svu pažnju i koncentraciju uzme namaz.
– Neki se posvete klanjanju 20 rekata teravih namaza ali to nije ništa drugo do gimnastika. Ukoliko će se klanjati sa smirenošću, onda nema smetnje da se klanja 20 rekata, a ako neće, bolje je onda klanjati 8 rekata ali da je čovjek u njima skrušen i smiren.
– Ako neko ne može zbog posla ili nekog drugog opravdanog razloga (osim nemara) da klanja 20 ili 8 rekata, onda neka klanja onoliko rekata koliko može. Neka bude u tome ustrajan.

4.  Vitr namaz klanjajte 3 rekata. Učite na njemu naglas i ne zaboravite kunut dovu da učite.
– U zadnjoj trećini ramzana nakon teravih namaza nemojte odmah klanjati vitr namaz ako ćete kasnije klanjati noćni namaz. Vitr klanjajte nakon noćnog namaza, jer vitr treba da bude zadnji namaz u noći.
– Onaj ko bude klanjao vitr namaz nakon teravije a nema namjeru da poslije klanja noćni namaz, pa se kasnije predomisli pa klanja noćni namaz, neće ponavljati vitr namaz. Ne može se vitr dva puta klanjati u istoj noći.

5.  Ne može se namaz klanjati online za imamom u nekom mjestu.

Abdullah Mujić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta