Pokajnici

U Plavu (Crna Gora) Njemica primila islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dana 20.12.2010. godine pred mnogobrojnim vjernicima i imamima Njemica Antonia Roschelman prucila je šehadet i time potrvdila svoju pripadnost islamu. U Staroj džamiji u Plavu pred gl. imamom Sinan ef. Laticem i imamima Mersid ef. Halilovicem i Muhamed ef. Cecunjaninom, te velikim brojem vjernika Njemica Antonia Roschelman je i zvanicno primila islam i promijenila ime u Amina.

Ljeta 2005. godine grad Plav je postao bogatiji za još dva stanovnika. Iz daleke Njemacke bracni par Claus i Antonia Roschelman su došli da na oštrom planinskom nezagadenom zraku nadu lijeka oboljeloj Antoniji. U Plav je došla u kolicima, a u džamiju prije dva dana na svoje noge. Antonia nam je priznala da su i ona i muž pomalo bili uplašeni kada su došli u grad pun muslimana jer se danas islam i muslimani povezuju samo sa nasiljem, bombaškim napadima, terorizmom.

Iznajmili su kucu u Rudom Polju i vidjeli koliko su ljubazni i srdacni njihovi komšije. Ali oni su muslimani!? Tek tada poceli su da upoznaju prvo muslimane ovog kraja i njihovu kulturu i obicaje koje su zavoljeli a potom su cinili sve napore da dodu do literature o islamu na njemackom jeziku. Jedino što su uspjeli naci jeste prijevod dijelova Kurana na njemacki jezik u audio formi. Sa ushicenjem su slušali Božije rijeci stalno podsjecajuci svoje komšije koliko su sretni što su se rodili u islamu.

Poput djece su se radovali bajramskim danima i kao i svi muslimani pripremali i ukrašavali svoju kucu, pripremali hranu i pica i ono što ih je posebno veselilo kupovali bonbone i cokolade dijeleci ih sretnoj i nasmijanoj djeci i veselili se zajedno s njima.

U potpunosti su se osjecali dijelom plavsko-gusinjskog naroda. Živjeli sretnim životom sa svojim novim komšijama, u svom novom gradu kojeg su zavoljeli. Claus nije nikada pomislio da se vrati u Njemacku. Kupio je plac i na njemu izgradio vikendicu.

Nažalost dana 18.12.2010. godine melek smrti je došao do njegovog uzglavlja. Njegov amanet je bio da se ukopa ondje gdje i svim srcem pripada: medu svojom bracom na muslimanskom mezarju. Njegove komšije su potvrdile da je za života ocitovao šehadet i manifestovao islam. Dok je povorka polako koracala za mejtom put mezarja Antonia je sjedila u autu i gledala. U jednom trenutku rekla je da je njen muž tamo umro, na ukopu bi mu bilo svega 3-4 ljudi. A ovdje u ovoj dalekoj zemlji toliko ljudi… i suze su se prolile dok se tabut spuštao u mokru zemlju.

Antonia i Claus imaju cetvoro djece. Samo sa jednom cerkom su bili u kontaktu. Kada je svoju cerku Antonia nazvala da je obavijesti o smrti njenoga oca ova je bila na poslu. Na vijest o smrti svoga oca kcerka je samo rekla: „na poslu sam, ne mogu sad“ i prekinula vezu. „To je posljednji poziv koji sam joj u životu uputila“ – kaže nam Antonia. Odnose u porodici na Zapadu opisala je jednom rijecju INTERES.

Antonia je ostala bez Clausa. Ali nije ostala sama. Ona ima novu porodicu, svoje komšije. I još vecu, svoj ummet, svoju bracu i sestre, Plavljane i Gusinjane.

Za nju, novi život je poceo dolaskom u Plav, a sada još ljepše prihvatanjem islama.
– Sa Njemackom je završeno. – kratko nam je rekla.
– Moje mjesto je medu mojom novom bracom i sestrama, i ako Bog da, kraj mog Clausa.

Molimo Allaha da im se smiluje i upiše ih medu dobre robove svoje. AMIN!

Muhamed Cecunjanin

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta