Aktuelnosti

Ubijen vjernik ispred džamije u Mostaru

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nakon sinošnjeg napada pijanih i razjularenih mladića u Hercegovačkoj prijestolnici Mostaru, došlo je do narušavanja javnog reda i mira uslijed čega je više osoba povrijeđeno, a među njima je i jedna životno ugrožena osoba.

Uslijed rasplamsavanja masovne tuče, kako je to Federalna Televizija nazvala, Magdi Dizdarević je zadobio teže povrede i njegov život je ugrožen. Ljekari su izrazili pesimizam i sumnju u njegovo oporavljanje. Magdijev brat je također teže ozlijeđen, ali njegov život nije ugrožen. Pored njih dvojice, bilo je još nekoliko povrijeđenih lica, a jedno lice je privedeno. Iz nezvaničnih izvora saznajemo da se radi upravo o pijanom mladiću koji je izazvao sukob, a koji je poznat organima gonjenja još iz prethodnih afera.

Do tuče je došlo sinoć nakon 22h00 u naselju Luka. Policija vodi opsežnu istragu kako bi se slučaj rasvijetlio.

Kako saznajemo iz izvora bliskih povrijeđenim osobama, do tuče je došlo kada je izazivač sukoba u vidno alkoholiziranom stanju naletio na jednog od povrijeđenih sa vozilom, dok je ovaj drugi bio u pratnji svoje supruge. Bračni par je upozorio izazivača da pripazi na svoj način vožnje, nakon čega je uslijedilo verbalno vrijeđanje (psovanje “mudžahedinske majke”). Bračni par ga je upozorio da prestane i zaprijetio da će pozvati policiju radi riješavanja nesuglasica, što je iritiralo pijanog mladića te je uslijedio i fizički napad pri kome je pijani mladić povrijedio supružnika slomivši mu ruku.

S obzirom da je dešavanje ovog događaja bilo u neposrednoj blizini Šarića džamije, neki od vjernika su pritekli u pomoć povrijeđenom čovjeku tako što su ga transportovali do hitne službe.

Međutim, epilog ovog događaja je zauzeo dramatičniji tok, nakon što je grupa od 50-tak pijanih i razjularenih mladića pristigla iz kafića koji je se nalazio u neposrednoj blizini te su u čoporu nasrnuli na grupu vjernika. Tada je izbila masovna tuča.

Magdi Dizdarević, mladić čiji život je ugrožen, poznat je ljudima kao tih i prijatan mladić, akademskog obrazovanja i prijatne naravi. Oni koji ga poznaju kažu da je uvijek spreman da pomogne. Prije nego je teško povrijeđen, stajao je po strani i mirno posmatrao. Nakon što je bio žrtva čoporskog napada nekoliko opijenih mladića, Magdi je se srušio na zemlju, gdje je ostao ležati dok nije došla hitna pomoć.

Izvor: bosna.lu

Ovaj brat je jutros preselio na Ahiret od posljedica zadobijenih u sinjosnjem incindentu i napadu na vjernike. Molimo Uzvisenog Allaha da mu podari lijepi Dzennet, a njegovim roditeljima da podari sabura da izdrze na ovom iskusenju, amin!

Od Bera’a b. Aziba, r.a., prenosi se da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Da čitav dunjaluk propadne, kod Allaha je i to manje od toga da vjernik bude bespravno ubijen. (Ibn Madže, br. 2619)
**************************************

Medžlis IZ Mostar najoštrije osuđuje atak na vjernike u Mostaru

Medžlis Islamske Zajednice Mostar najoštrije osuđuje atak na vjernike koji se desio u noći 15. jula ispred Šarića džamije u Mostaru, u kojem je smrtonosne povrede, zadobio Magdi Dizdarević.

Magdi Dizdarević, koji je i ranije imao teških zdravstvenih problema zbog malokrvnosti i malaksalosti, prema informacijama s kojima raspolaže Medžlis IZ Mostar, ničim nije izazvao i ničim nije učestvovao u tuči. Molimo Dragog Boga da mu podari dženet , a njegovoj porodici sabur.

Najoštrije osuđujemo izvještaje u pojednim elektronskim i printanim medijima koji su, mimo policijskog izvještaja, neprovjerenim i nezvaničnim informacijama pripisujući krivicu „vehabijskom pokretu“ službeno nastavili sa širenjem islamofobije i ataka na islam i muslimane, jer islamofobija i ganjanje „vehabija“ danas je najunosniji posao.

Medžlis IZ Mostar

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta