Novotarije i sujevjerje

Učenje na mezarju

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-sellamunalejkum!

Šejh, kod nas je tradicija da posle obavjenog bajram namaza idemo masovno čitavo naselje, muške osobe i djece na Mezar (Grobje) i prouči se tamo par sura iz Kur”ana i suru Ya”sin. Interesujeme dali to ima osnovu u Sunnetu, ako ima onda elhamdulillah. Ali ako to nema, kako postupiti?
Es-sellamunalejkum i Allah vas nagradio.

Odgovor:

Ve alejkumus-Selam ve rahmetulah!

Nije legitimno uciti bilo sta iz Kur’ana na mezarju, bilo da se radi o bajrmu ili mimo bajrama. Svi hadisi ili predaje od ashaba koje govore o ucenju Kur’ana na kaburu su nistavne. To nije bila praksa prvih generacija koje su najbolje razumjele i praktikovale islam. Allah se smilovao imamu Maliku koji je rekao: “Sta onda (tj. u vrijeme Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i njegivih ashaba) nije bila vjera, to nece biti vjera sve do Sudnjeh dana.” Kur’an je objavljen zivima, ne mrtvima. U Kur’anu se nalaze propisi vezani za vjerovanje, obredoslovlja, medusobne odnose itd. Mrtvi nije u stanju praktikovati nista od toga. Ne samo to, vec on uopste ne cuje nase ucenje Kur’ana, pa kakva onda korist od takvog postupka.

Musliman je duzan na najljepsi nacin objasniti da je ucenje Kur’ana na mezarju novotarija koju nije ispravno praktikovati, jer obavljanje ovog ibadeta ovisi o vjerski validnom argumentu. Takoder, nije ispravno na svakom bajramu posjecivati mezarja. To se moze ciniti u bilo koje vrijeme i ne treba preferirati jedno nad drugim vremenima smatrajuci ga boljim za posjetu kaburova.
A Allah najbolje zna. Es-Selamu alejkum!

Odgovorio: Mr. Safet Kuduzović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta