Odgovori

Udaja osobe koja je počinila zinaluk

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Da li se žena koja počini blud treba udati i mora li se udati za nekog ko je isto tako blud učinio ili može se udati za čestita insana i treba li mu otkriti da je blud počinila?

ODGOVOR: Smatram da takva žena ne treba sebi zatvarati put udaje, jer Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Brak je od mog sunneta, pa ko se okrene od mog Sunneta nije od mene!“, – isto tako, smatram pogrešnim da stupi u bračnu vezu sa bilo kim, bio griješnik ili pogrešna osoba, kao vid samokažnjavanja, jer dotična pomisli kako zbog grijeha nije vrijedna čestitog supruga. Smatram da se osoba koja se iskreno pokajala od bluda treba udati za nekog ko je čestit i ne treba mu reći grijeh bluda nakon što se je iskreno pokajala i u tome iskreno ustrajala i popravila svoj život. Ako se ne uda za nekog ko je čestit, time sebe dovodi u dodatne probleme u životu i time ponovo pravi grešku. Ne treba da zbog jedne greške pravi stotinu drugih.

Zašto treba da sakrije svoj grijeh? Zbog riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem,: “Cijelom mome ummetu biti će oprošteno osim onim koji javno obznanjuju. A javno obznanjivanje je da čovjek učini djelo po noći, pa nakon što ga je Allah pokrio, poslije sabaha otkrije, pa kaže: “O ti i ti, prošle noći sam to i to uradio.” – a prenoćio da ga je Allah pokrio a on onda osvane otkrivajući ono čime ga je Allah pokrio.” (Buharija i Muslim)

Kaže Uzvišeni Allah u prevodu značenja: “Bludnik ne treba da se ženi osim bludnicom …, a bludnica ne treba da se udaje osim za bludnika …, to je zabranjeno vjernicima.Bludnik koji je bio bičevan ne može oženiti nikoju drugu osim onu poput njega.” Eš-Ševkani u prenesenom značenju objašnjava da osoba koja je poznata ju javnosti da je počinila blud nesmije se za njega ili nju udavati niti ženiti osim neko ko je istog opisa. Ibn Kesir kaže: ”Imam Ahmed b. Hanbel bio je mišljenja da se čestit čovjek ne može oženiti bludnicom sve dok je bludnica, pa kad se od nje zatraži iskreno pokajanje, pa ako se pokaje, bračni ugovor biti će joj ispravan, inače, bez pokajanja neće biti ispravan…”

Zato, ukoliko se žena koja je učinila blud uda prije nego što se pokaje, bračni ugovor joj je neispravan i treba se pokajati i onda obnoviti bračni ugovor i onda joj je brak ispravan. Ako će joj ponovno vjenčanje izazvati zapitkivanja i velike probleme onda nema smetnje da zbog isprike ne obnovi taj bračni ugovor. Smatram da osoba koja je počinila blud nađe sebi supruga i to bogobojaznog da ne bi pala u neki drugi vid iskušenja koji može biti koban po nju i td. Ako se ne uda, može je šejtan lakše navratiti na blud a ako se ne uda za bogobojaznog insana onda moze ostaviti vjeru ili da djecu ne odgoji kako treba itd. A Allah zna najbolje!

Abdullah Mujić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta