Ishrana i zdravlje

Ugrijte vodu i pijte je svako jutro: Evo zašto!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Obično pijemo hladnu vodu, ali to uopšte nije zdrava navika, tvrde stručnjaci. Sa druge strane, redovno konzumiranje tople vode može  nam poboljša probavu i da telo oslobodi metaboličkog otpada. Lekari preporučuju uzimanje tople vode ujutro kako bi se telo oslobodilo toksina. Ohlađena voda lišena je mnogih minerala, zbog čega je neprikladna za probavne organe, naročito ako se pije tokom obroka. Ako ipak odlučite da pijete hladnu vodu, nemojte to činiti barem 20 minuta pre jela, čak i ako je prirodna izvorska. Topla voda nije ukusna, ali donosi dosta toga dobrog:

1. Poboljšava probavu

Čaša tople vode ujutro pomaže u čišćenju tela od toksina. Voda pomaže razgradnju hrane i pravilan rad probavnih organa, a topla voda to čini još bolje i brže.

2. Ublažava bolove

Topla voda pomaže i kod menstrualnih bolova. Toplina umirujuće deluje na trbušne mišiće, što ublažava grčeve.

3. Kod mršavljenja

Topla voda podiže temperaturu tela, što ubrzava metabolizam. Telo tako sagoreva više kalorija.

4. Usporava starenje

Topla voda podstiče brže čišćenje organzima od otrova koji mogu ubrzati starenje. To oporavlja ćelije kože i povećava njenu elastičnost.

istinito.net
______________________________

Kako djeluje čaša hladne vode nakon masnog obroka

Volite li vi popiti čašu hladne vode nakon jela? Sjetite se šta se desi kada hladnom vodom zalijete masnoću u tavi nakon prženja. To isto dešava se i u vašoj probavi.

Hladna voda će stvrdnuti masnije dijelove hrane u stomaku koje su konzumirane u toku obroka i stvoriti čvrstu masu od toga. Ova masa se teško vari. Kada se sudari sa kiselinom u probavi, ona je razbija i takva mješavina se apsorbuje u crijevima prije nego čvrsta hrana. Tu se taloži i blokira crijeva, te ostale organe i vodi do stvaranja raka, piše portal Zdravljebezdoktora.com.

Stoga je nakon obroka najbolje pojesti toplu supu ili čašu mlake vode, odnosno čaja. (Radiosarajevo.ba)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta