Ishrana i zdravlje

Uloga bubrega u organizmu i čišćenje bubrega

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Filtriranje je jedna od glavnih funkcija bubrega, ali kako ovi mali organi mogu prepoznati, izdvojiti i ukloniti štetne supstance, a u isto vrijeme osigurati da vitalni elementi opstaju i hrane tijelo? Zar čovjek, koji posjeduje razum, može misliti da je ovako nešto složeno nastalo samo od sebe ili igrom slučaja i da iz ovoga ne stoji Tvorac, Koji je sve sa mjerom i mudro stvorio?

NAŠI BUBREZI – FILTER ZA ŽIVOT

Bubrezi su izuzetni organi u našem organizmu, od kojih nam zavisi život. Filtriranje je jedna od glavnih funkcija bubrega, ali kako ovi mali organi mogu prepoznati, izdvojiti i ukloniti štetne supstance, a u isto vrijeme osigurati da vitalni elementi opstaju i hrane tijelo? Zar čovjek, koji posjeduje razum, može misliti da je ovako nešto složeno nastalo samo od sebe ili igrom slučaja i da iz ovoga ne stoji Tvorac, Koji je sve sa mjerom i mudro stvorio?

Ljudi, normalno imaju dva bubrega, po jedan smješten sa obe strane kičme, u donjem dijelu leđa. Bubreg je žljezdani organ koji izlučuje mokraću i po obliku nalikuje na zrno graha. Svaki bubreg je dugačak po 10 cm, širok 5 cm, a debeo 2,5 cm. Težak je otprilike 120 do 200 grama. Tečni dio krvi, prolazeći kroz bubrege, prečišćava se oko 50 puta na dan.

Bubrezi upravljaju kretanjem cjelokupne tečnosti u organizmu, pa se tako u 24 h filtrira ukupno oko 180 litara tečnosti. Devedeset devet posto tečnosti vraća se natrag u krvotok, dok se oko 1,5 litre vode i rastvorenih otpadnih materija u urinu izbaci u toku svakog dana.

Nefron je osnovna jedinica za filtriranje. U svakom bubregu ima preko milion nefrona. Cjevasti sistem, koji se nalazi u svakom pojedinačnom nefronu, u prosjeku je dugačak oko 3 cm i širok samo 0,05 mm. Pa ipak, kada bi bilo moguće rasplesti sve tubuluse jednog bubrega, njihova dužina bi bila 30 kilometara. Nefroni filtriraju svih 5,5 litara krvi, svakih 45 minuta. U vrijeme kada se različite supstance reapsorbuju, zdravo tijelo može na svakih 24 h izbaciti oko 2 l otpadaka u obliku urina. Kakav marljiv i temeljan sistem za filtriranje!
___________________________________

Uloga bubrega u organizmu i čišćenje bubrega

Bubrezi su zaduženi za to, da iz našeg tijela eliminiraju toksine. Svaki dan kroz naše bubrege prolazi oko 200 L krvi, da bi se pročistila od otrova i toksina. Pored spomenute funkcije u organizmu, bubrezi također proizvode važne hormone: erythropoietin (koji stimulira proizvodnju crvenih krvnih stanica), renin (koji regulira krvni tlak) i calcitriol (aktivna forma vitamina D).

Što je čišćenje bubrega?

U našem tijelu već postoji prirodan mehanizam čišćenja bubrega. Ako konzumirate dovoljno tekućine u obliku vode, čaja i slično, bubrezi će se očistiti sami. Često pod čišćenjem bubrega podrazumijevaju se neki alternativni proizvodi, koji pomažu detoksikaciji bubrega, poboljšavaju njihovu funkciju i sprečavaju stvaranje kamenca u bubrezima.

Dobrobiti čišćenja bubrega

Prema liječnicima alternativne medicine, osim što poboljšava njihov rad i sprečava stvaranje kamenca, čišćenje bubrega može također pomoći eliminirati toksine iz organizma, poboljšati imunitet, normalizirati krvni tlak i poboljšati funkciju mokraćnog mjehura. Postoji više vrsta čišćenja bubrega. Recepti uključuju ljekovito bilje, vitamine i određene vrste hrane:

Biljke za čišćenje bubrega

Smatra se, da sljedeće biljke poboljšavaju funkciju bubrega i pomažu njihovom čišćenju:

– đumbir
– maslačak
– korijen bijelog sljeza
– smreka
– kopriva
– peršin
– klinčić
– zlatnica (Solidago virgaurea)

Namirnice, koje pomažu u čišćenju bubrega

– lubenica
– sok limuna
– sok brusnice
– sjemenke buće
– Vitamini za čišćenje bubrega

Neki alternativni liječnici preporučuju, da se kod čišćenja bubrega koriste sljedeći vitamini i minerali:

vitamin B2
vitamin B6
magnezij

Pobrinite se za Vaše bubrege!

Evo i nekih znanstveno dokazanih metoda da se pobrinite za Vaše bubrege i smanjite rizik od bolesti bubrega:

– izbjegavajte cigarete i pretjerano konzumiranje kofeina
– održavajte krvni tlak i šećer na normalnoj razini
– redovito provjeravajte kolesterol
– pijte puno vode (bar 8 čaša dnevno)
– održavajte zdravu tjelesnu težinu

Bubrežni kamenci

Bubrežni kamenac je tvrda tvar, koja nastaje od kristala, koji se talože iz mokraće i nakupljaju na unutrašnjim površinama bubrega. Simptomi bubrežnih kamenaca su jaka bol u području bubrega ili donjem dijelu abdomena. Bubrežni kamenci mogu izazvati poteškoće u mokrenju, krv u urinu, mučninu, povraćanje i visoku temperaturu.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta