Ramazan

Uloga roditelja u postu djece

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Mjesec ramazan je vrijeme posvećenosti, druženja i predanosti. Budući da tijekom ovog posebnog mjeseca brinemo o duhovnom i društvenom dijelu sebe više nego obično, važno je da primjetimo kako se malo vremena usredotočimo na svoju djecu. Oni ne bi trebali biti samo po strani, već uključeni u sve što se događa, sukladno njihovoj dobi.

Kao što je obaveza muslimana da podučavaju svoju djecu namazu, od njih se također očekuje da svoju djecu pouče o važnosti, pravilima i bontonu posta. To je dio cjelokupnog obrazovanja koje djeca moraju steći od najranije dobi. Post je jedan od glavnih stubova islama, te je, stoga, temelj za sva druga znanja. Iz tog razloga, praksa i duhovna važnost posta trebaju biti ukorijenjeni u djecu kako bi im to bilo nešto sasvim prirodno i bez velikog napora kad odrastu.

Ovdje su dva vrlo različita scenarija u kojima su navedena dva primjera dvoje djece tijekom Ramazana. Dok ih čitate, razmislite koji scenarij biste radije voljeli za svoje dijete, a i za sebe.

Mustafa

Mustafa je 11-godišnji dječak koji se voli igrati kao i svako dijete. Za vrijeme ramazana uživa u vremenu koje ima za druženje s rođacima, prijateljima i komšijama. Posebno mu se sviđa što može ostati budan dulje nego inače kako bi uživao u gostima i hrani. Ne može dočekati proslavu Bajrama zbog brojnih darova i zabave koju će imati. Nažalost, Mustafa baš nije upućen u post i ne zna gotovo ništa o njemu.

Mnogi njegovi prijatelji ne poste, pa ne smatra ni da bi on trebao. U njegovoj obitelji skoro nitko ne posti osim njegovog ujaka, koji je jedini član obitelji koji ide u mesdžid na teraviju, ali Mustafa odbija ići s njim jer kaže da je prevelika gužva. Roditelji ga nikada nisu poticali na post ili sudjelovanje u ovoj posebnoj molitvi. Nisu htjeli to učiniti, jer su smatrali to teškoćom za svoju djecu. Oni tu i tamo čitaju Kur’an, ali to nije sastavni dio dana. 

Kako Mustafa uđe u pubertet, velike su šanse da neće postiti tijekom ramazana kako se to zahtijeva u islamu. Propustit će tu posebnu priliku da izgradi čvrst odnos sa Allahom, svojim Stvoriteljem. Ljepota i mir ramazana se nikada ne može nadmašiti. Tužna vijest je da ovo stavlja i Mustafu i njegove roditelje u vrlo nezavidan položaj jer će im Allah suditi zbog izbora koje su napravili.

Ahmed

Ahmed je jednako uzbuđen zbog Ramazana kao i Mustafa, ali iz različitih razloga. Naravno, uživa u zabavi i iftarima, ali mnogo mu je važniji duhovni aspekt. Ahmed posti od svoje pete godine. Počeo je s pola dana, a sa 7 godina bio je spreman ispostiti pune dane. Sada ima 12 godina i nastavlja postiti cijeli mjesec. On također svake večeri sa svojim ocem prisustvuje mesdžidu na teravih namazu.

Nakon što je završio teraviju, provodi neko vrijeme sa svojim prijateljima u mesdžidu. Uzbuđen je zbog natjecanja u Kur’anu koje Mesdžid provodi i užurbano proučava suru Jasnin za natjecanje. Njegov san je osvojiti prvu nagradu kako bi se majka i otac osjećali ponosno zbog njega. Ahmed ne smatra da je post ili klanjanje namaza tijekom ramazana izazov. Roditelji su ga od malih nogu učili o važnosti molitve i posta i oduvijek su mu bili dobri uzori.

Što je još važnije, oni su ga poučili o njegovoj dužnosti prema Allahu, njegovom Stvoritelju, i nagradama koje čekaju one koji ispunjavaju ovu dužnost. Ahmed voli Allaha i ima snažnu želju da mu bude blizu. Mjesec posta nudi mu posebnu priliku da ojača tu vezu. Slast vjere koju doživi u to vrijeme nešto je čemu se veseli tijekom cijele godine. Vrlo je vjerojatno da će Ahmed nastaviti svoju praksu u odrasloj dobi, a inšallah će dobiti od Allaha zasluženu nagradu na onom svijetu. Njegovi roditelji imaju zadovoljstvo da vide kako njihov sin izrasta u Allahovog pokornog roba i inšallah će također dobiti Allahove nagrade.

Nakon što ste pročitali ova dva vrlo različita scenarija, koji biste htjeli za svoje dijete?

Važno je zapamtiti da put do Dženneta može biti težak, ali kraj ovog puta ispunjen je nezamislivim blagom. Allah će nas uputiti na taj put i olakšati nam ga. Kao roditelji, obveza nam je neprestano pokazati svojoj djeci smjer tog puta; a blagoslovljeni mjesec ramazan je posebno i jedinstveno vrijeme za to. Moramo biti dobri uzori svojoj djeci i poticati ih da ispunjavaju svoje obaveze prema Allahu. Trebamo ih pohvaliti za uspjehe i podsjetiti ih na Allahovo zadovoljstvo. 

Ramazan je Allahov dar koji nam sve to omogućava i stoga moramo iskoristiti ovu blagoslovljenu priliku. To će našu djecu naučiti važnosti poniznosti, obaveza i rada prema našem konačnom cilju, Džennetu. Ako svoju djecu ne naučimo ovim neprocjenjivim lekcijama vlastitim postupcima i uputama, kakvu im onda poruku prenosimo?

Izvor: www.islamweb.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta