Ramazan

Kako se pripremiti za ramazan?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Bliži nam se još jedan mjesec ramazan. Kako se pripremamo? Ako će vam ovo biti prvi ramazan, dobro došli u ovo lijepo, najljepše doba godine 🙂 Zamislite da vam u kuću dođe neki ‘bogati’ VIP (engl. Very Important Person), koji vam obećava veliko bogatstvo, što biste uradili i kako biste postupili? Prva stvar koju bi vjerojatno učinio/la je reći svojim prijateljima i obitelji, da ćeš se pripremiti, srediti i očistiti svoju kuću ili stan, te razmišljati o tom susretu.

VIP posjetitelj

Koliko nas se ovako priprema za VIP koji dolazi tj. mjesec ramazan? Ramazan je definitivno važniji od bilo kojeg VIPa koji bi nam mogao doći na vrata. Zašto? Zato jer nas ta osoba ne može odvesti u Džennet, dok nam Ramazan može otvoriti vrata Dženneta.

Način na koji se većina muslimana diljem svijeta priprema za ramazan je kupovina prije početka ramazana. Ali većina nas zapravo ne razmišlja previše o ramazanu unaprijed. Ovo je suprotno od onoga što su činili drugovi poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. U stvari, spomenuto je da bi ashabi i šest mjeseci prije molili Allaha da im podari dug život da dođu do sljedećeg ramazana i da bi šest mjeseci nakon svakog ramazana molili Allaha da prihvati njihov post, Subhanallah.

Ovo sugerira i pokazuje da ashabi nisu razumjeli samo osnovne stvari ramazana, što bi bila činjenica da ne jedemo od jutra do večeri i činjenicu da klanjamo određene molitve, već mnogo više od toga. Shvatili su duh, dubinu i suštinu mjeseca ramazana i posta. Postoji hadis koji nas upozorava i koji kaže da mnogi ljudi koji poste neće dobiti ništa od tog posta osim gladi i žeđi. Zamislite da postite duge sate, budete gladni i žedni, ali sve što naposlijetku dobijete su samo glad i žeđ! Što ovo zapravo znači?

To znači da kad postimo, možda postimo tako što ne jedemo i ne pijemo, ali zanemarujemo druge stvari koje postoje, odnosno druge elemente posta.

Očistite svoje srce

Obično kad dođe proljeće, počnemo s pripremama, počnemo sređivanje vrta, počnemo sređivanje kuće, možda neki rade generalku, boje zidove itd. Za mjesec ramazan počinjemo sređivanje naših srca, jer trebamo čisto srce.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao je: Što je dozvoljeno (halal), jasno je, a što je zabranjeno (haram), jasno je, a među njima ima nejasnih stvari koje mnogi ne poznaju. Ko ih se sačuva, taj je sačuvao svoju vjeru i čast, a ko se upusti u njih, zapast će u ono što je zabranjeno. Isto kao što pastiru koji čuva stado oko zabranjene zemlje, stado može časom da umakne i počne pasti na njoj, tako i svaki vladar ima svoju, drugima zabranjenu, zemlju (ispašu), a Božija zabranjena zemlja jesu Njegove zabrane. U tijelu ima jedan organ, koji kada je dobar, bude dobro cijelo tijelo, a kada je pokvaren, bude pokvareno cijelo tijelo, taj organ je srce.(Buhari i Muslim)

Jer kada puno griješimo, a ne tražimo Allaha za oprost, to je kao da gradimo zid, ciglu po ciglu, a svaki grijeh koji učinimo je kao cigla i gradi barijeru između nas i Allaha.

Tražite Njegov oprost

Jedina stvar koja uklanja ove cigle je kada nam Allah da svoj oprost. Mi moramo moliti za taj oprost i imati iskrenu namjeru više ne činiti taj grijeh. Čak i ako opet učinimo taj grijeh, jer nitko od nas nije savršen, moramo obnoviti svoju namjeru i ponovo tražiti Allahov oprost. Naravno, važno je naglasiti da nas ovo ne treba poticati da svoje pokajanje ne shvatimo za ozbiljno i da svjesno, namjerno i lakomisleno ponavljamo grijeh.

Šejtan cijelo vrijeme šapuće. A Allah opisuje šejtana kao zavjetovanog neprijatelja za nas i traži od nas da ga uzmemo za neprijatelja. Šejtan će šapnuti tvojoj želji, ohrabrit će te da činiš loše i da se kloniš činjenja dobra i da se ne pripremaš za ramazan.

Moramo biti sigurni da razumijemo da je naša molba za oprost od Allaha ugrožena od strane šejtana, koji će pokušati učiniti ono ružno što radimo lijepim i ispravnim, a ono zapravo nije niti lijepo niti ispravno. Jezik je najveće oružje koje imamo. Možemo ga koristiti da naudimo ljudima, npr. klevećući, tako da moramo biti oprezni i izbjegavati ono što nam Kur’an govori: Teško svakom klevetniku-podrugljivcu…(El Humeze, 1.)

Jedna od najvećih i najružnijih stvari koje radimo jezikom je govoriti o drugim ljudima na načine koji ih povrjeđuju. Moramo se suzdržavati od toga, no ako i pogriješimo pokajati se i biti svjesni da Uzvišeni Allah voli da nam oprašta.

Posljednji savjet

Ako još niste, nadoknadite svoje postove od prošle godine i postite dobrovoljno koliko možete.

Izvor: Discovering Islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta