Problem i devijacije u društvu

Uzimanje stambenog kredita?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
PITANJE: Selam alejkum, zanima da li je meni grijeh da podignem stambeni kredit, jer kamatu uzima banka, a ne ja?

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh. Svaka hvala, zahvala i pohvala pripadaju samo Allahu, dželle še’nuh. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, kao i na sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.

Podizanje bilo koje vrste kamatnog kredita nije dozvoljeno, svjedno ko uzimao kamatu, jer vi u sklopu toga potpisujete ugovor u kojem ste saglasni da prihvatate i podržavate kamatu i kamatni sistem. Kaže Allah, tebareke ve te’ala: “O vjernici, bojte se Allaha i od ostatka kamate odustanite, ako ste pravi vjernici. Ako ne učinite, eto vam onda, nek znate, – rata od Allaha i Poslanika Njegova!” [El-Bekare, 278-279]

U hadisu kojeg bilježi Muslim od Džabira, radijallahu anhu, je došlo da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prokleo onog koji uzima kamatu, daje, zapisuje i svjedoči, i kaže: “Oni su isti” A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Adnan I. Muratović, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta