Zanimljivosti i nauka

Voda i ljudsko tijelo

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nastajući u otopini plodnih ovojnica maternice, tijelo novorođenog djeteta sadrži 77% vode; kod djece je 59% i odraslih između 45 i65% vode. Krv je 83%; voda , bubrezi 82%, mišići 75%, mozak 74%, jetra 69% i kosti 22%. Voda je temeljna sastavnica tekućina koje okružuju i jesu unutar svih živih stanica. Respiracija, probava, asimilacija, metabolizam, eliminacija, uklanjanja otpadaka i reguliranje temperature, tjelesne su funkcije koje se mogu postići samo u prisutnosti vode. Voda je neophodna za otapanje i transport hranjivih tvari kao što su kisik i mineralne vode putem krvi, limfe i drugih tjelesnih tekućina. Voda također drži u ravnoteži tlak, kiselost i sastav svih kemijskih reakcija.

Samo je kisik neophodniji od vode za održavanje života svih organizama. Ljudska bića mogu živjeti oko 5 tjedana bez hrane, ali samo 5 dana bez vode u umjerenoj klimi. Njezino je kruženje između krvi i tjelesnih organa neprekidno i uvijek održavano u pravilnoj ravnoteži; međutim, određena se količina izluči dnevno isparavanjem i izlučivanjem te se mora nadoknaditi.

Većina se vode izlučuje bubrezima, kroz koje čitava količina krvi prolazi i filtrira se petnaest puta svaki sat. Kad god tijelo postane pregrijano, 2 milijuna žlijezda znojnica luče znoj, koji je 99 % voda. Pod utjecajem topline krvi isparava znoj, hladeći tijelo i držeći unutarnje ograne na stalnoj temperaturi. Minimalni se ali dosljedan gubitak vode događa za vrijeme procesa disanja i plakanja. Vlaga se izdiše iz nosnih putova i pluća; suhi zrak povlači više vode nego vlažan zrak. Suzni kanal nosi tekuću otopinu na gornje očne kapke, koji podmazuju oči 25 puta svake minute. Suze tada idu dolje do nosa, gdje isparuju.

Kako bi se nadomjestila izgubljena voda, tijelu je potrebno svaki dan pod normalnim okolnostima oko 2 litre tekućine. Ovu potrebu mogu povećati napornije aktivnosti, visoka temperatura ili preslatka hrana. Osjet žeđi je kontroliran dijelom mozga koji se zove hipotalamus. Voda iz metabolizma, proizvedena kao nusprodukt procesa izgaranja hrane, donosi količinu oko 0,47 litre. Hrana može opskrbiti dosta vode. Čak i suha hrana kao kruh i krekeri sadrže 5% vode. Pitka voda je drugi izvor nadopunjavanja.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta