Odgovori

Vraćanje ukradene stvari

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selam alejkum! Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, živim sretnim životom, trudim se biti dobar musliman, obavljam sve namaze. U prošlosti sam činio neke grijehe, kao naprimjer, ponekad sam pio alkohol, ali sam to ostavio (nikad mi se nije ni sviđalo) i trudim se da budem što poslušniji roditeljima. U zadnje vrijeme sam se pitao kako da poboljšam svoj život, iman i da popravim greške u svom životu. Naime, smeta mi to što sam ukrao nešto ne tako velike vrijednosti (džepni kalkulator) kad sam imao nekih dvanaest ili trinaest godina. Tada nisam razmišljao o tome. Nisam siguran da li bih trebao tražiti halal od vlasnika prodavnice mada ne znam ko je on, ni da li je vlasnik isti kao prije 10-ak godina. Šta da radim u ovoj situaciji?

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Molim Uzvišenog Allaha da vas učvrsti na Pravom putu i podari vam dobro dunjaluka i ahireta.Vrlo je pohvalna vaša težnja da se pridržavate načela islama, naročito njegovih ruknova. Istinsko pokajanje – tevba briše grijehe, s tim da se prava ljudi moraju izmiriti, čak i kada osoba – počinilac nije dostigla punoljetnost u šerijatskom smislu.

Vi ste dužni da potražite vlasnika stvari koju ste uzeli i da zatražite da vam oprosti uzetu stvar, a ako ne pristane, da mu je nadoknadite, a ako je vlasnik preselio i nije među živima, isto to trebate učiniti sa njegovim nasljednicima, a ako ne budete u mogućnosti da to učinite i budete u potpunosti spriječeni, onda udijelite vrijednost uzete stvari kao sadaku na ime njenog vlasnika. Nemojte dozvoliti da vam šejtan spomenuto rješenje predstavi nemogućim, jer je vrlo važno da izmirite pravo drugih osoba kod vas i da sretnete svoga Gospodara bez obaveza prema drugim osobama. Allah najbolje zna!

Mr. Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta