Ramazan
green, red, and white fireworks on sky at nighttime

Vrijednost ibadeta jedne minute u noći Lejletul-kadr

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedna minuta ibadeta u noći Lejletul-kadr je vrijedna kao ibadet 72 dana

Lejletul-kadr je noć bolja od 1000 mjeseci ili 83.3 godine. 1000 mjeseci kada se pretvori u dane dobijemo oko 29.500 dana, što izađe oko 708.000 sati ili 42.480.000 minuta. Ako bi rekli da noć traje…

oko 7-8 sati, onda je 1 sahat u toj noći vredniji od 11.3 godine, a jedna minuta od 72 dana. Onaj koga prođe 1 minuta – u dangubi – u toj mubarek noći kao da ga je prošlo 72 dana ibadeta.

Hfz. Amir Ì. Smajić

Ovu noć treba provesti u različitim oblicima ibadeta kao što je: učenje Kur’ana, klanjanje noćnog namaza, traženje oprosta, upućivanje dova itd. I ne samo to, nego moramo intenzivirati svoj ibadet. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u deset zadnjih noći ramazana pojačao bi svoj ibadet i trudio se u ovim noćima više nego u drugim.

Kada bi čovjek cijelu Lejletul-kadr proveo klanjajući, ne bi bilo previše. U ovoj blagoslovljenoj noći vjernik treba upućivati dovu Allahu, kako u namazu tako i nakon namaza, iako je dova u namazu bolja, naročito ona na sedždi kada je čovjek najbliži svom Gospodaru.

Pored traženja oprosta, vjernik treba iskoristiti priliku i upućivati dovu za sebe i svoje bližnje ili za cijeli ummet. Ko je bolestan, treba moliti za izlječenje, ko je siromah, može moliti za bogatstvo. Svako ima neku svoju posebnu potrebu, ali ono što je potrebno svima nama jeste oprost i tevba, tako da svi možemo moliti za to, jer, ko zna, možda nas obuhvati ovaj hadis: “O, ti koji želiš dobro, približi se! O, ti koji želiš zlo, udalji se! A Allah oslobađa od Vatre svake noći.” (Tirmizi, Ibn Madža, Ahmed, hadis je hasen. Vidjeti: Albani, Sahihul-Džamia) Molim dragog Alaha da nas oslobodi od Vatre!

Posebno je vrijedno upućivati dovu u zadnjoj trećini noći jer to je odabrano vrijeme, kao što se navodi u hadisu u kojem Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “U zadnjoj trećini noći naš Gospodar spušta se na dunjalučko nebo i pita: ‘Ko Mi dovi, pa da mu se odazovem? Ko od Mene nešto traži pa da mu dadnem? Ko traži oprost pa da mu oprostim?’” (Buhari i Muslim)

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta