Lijepi islam

Vrijednost posta šest dana mjeseca šewala

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ko isposti ramazan, zatim posti šest dana šewala, kao da je čitavu godinu postio“. (hadis bilježi Muslim) Dobra djela se desetostruko nagrađuju, kao što je došlo u hadisu Seubana radijallahu anhu, post mjeseca ramazana jednak je postu deset mjeseci, a post šest dana mjeseca šewala jednak je postu dva mjeseca, i zato se ovaj post upoređuje sa godinom. (adis bilježi imam Ahmed 5/280)

Fadileti (koristi ) posta šest dana šewala su sljedeći:

1-Post šest dana šewala vjernicima upotpunjava nagradu za čitavu godinu.

2-Zaista post u mjesecu šewalu i ša`banu su kao i sunneti koji se klanjaju prije i poslije farzova, s tim se upotpunjava ono sto je propušteno u farzovima, jer zaista se farzovi dopunjavaju sa nafilama na sudnjem danu.

3-Zaista djela koja približavaju čovjeka Allahu dželle šanuhu ne prestaju sa završetkom ramazana, već se nastavlja pokornost Allahu i poslije mubarek mjeseca ramazana kao što se spominje u hadisu kojeg prenosi Aiša radijallahu anha Najdraže djelo kod Allaha je ono koje je konstantno, pa makar bilo i malo hadis bilježe Buharija i Muslim.

Ovaj post šest dana šewala nije farz već je dobrovoljni post, i može se postiti na početku, u sredini, ili na kraju mjeseca šewala, a može se napostiti odjednom kao i odvojeno, obje solucije su dozvoljene.Ali ako se to uradi na početku mjeseca to je odabranije, jer je to takmičenje u dobru . Allah dželle šanuhu najbolje zna.

(Mjesec šewal je mjesec koji se dolazi odmah poslije mjeseca ramazana)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta