Tekstovi

Vrijeme za Allaha

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Često se osjećamo preopterećeni svim zadacima s kojima se suočavamo u svakodnevnici, bilo kao radnici, majke, očevi, domaćice, studenti, učenici…Često poželimo malo vremena za sebe, vrijeme za opuštanje, slobodno vrijeme. Međutim, nakon što imamo „vrijeme za sebe“, često ne budemo odmoreni ili puni elana kako smo željeli ili očekivali. Zašto?

Kao muslimani koji se žele približiti našem voljenom Stvoritelju, Uzvišenom Allahu, trebali bismo pokušati transformirati svaki trenutak svog vremena u vrijeme sa Allahom. Naše ja-vrijeme bi trebalo biti vrijeme kada smo jedan na jedan sa Allahom. Samo mi i Allah. Jer upravo u ovom posebnom vremenu s Allahom možemo stvarno, u potpunosti izvući novu snagu i napuniti svoju „bateriju“.

Dobit ćemo energiju za svoj dunjalučki život i biti zadovoljniji i opušteniji u našim poduhvatima. Primit ćemo svjetlo koje nas vodi kroz dan. Svjetlo koje obasjava tamu teških vremena. A mi ćemo se time inšallah pripremiti i za našu vječnost na Ahiretu.

Kako možemo naše ja-vrijeme pretvoriti u vrijeme s Allahom? Zapravo, skoro svaku aktivnost možemo pretvoriti u vrijeme s Allahom. Zamislite da ste odlučili prošetati kako biste se malo udaljili od svojih svakodnevnih aktivnosti, osvježili, malo smirili. Šetnja šumom je ljekovito iskustvo. Tim više kada svoje vrijeme vežeš za Allaha, npr.tokom šetnje možemo se diviti Allahovom stvaranju, prirodi, šumi, cvijeću, pticama,nebu…možemo zikriti i na taj način činiti ibadet. Možemo osjetiti kako drveće uvijek slavi i spominje Allaha. Slušati ptice koje slave Allaha. Držimo oči otvorene za znakove i otvorimo im srce. Na taj način svoju šetnju kroz šumu možemo pretvoriti u duhovno iskustvo koje će nas ostaviti osnaženima još neko vrijeme.

Ako pripadamo onim ljudima koji vole uroniti u knjigu da se osvježe i provedu malo vremena za sebe, onda možemo odabrati knjige koje nas povezuju s Allahom.

Pokušajmo pronaći knjige koje povećavaju našu ljubav prema Allahu. Pročitajmo one knjige zbog kojih želimo postati bolji muslimani, zbog kojih želimo biti dobri prema ljudima i zbog kojih želimo ustati i obaviti više nafila, dobrovoljnog posta i više čitati Kur’an. Čak i samo mirno sjedenje u malom kutu, na sofi ili stolici može nas povezati s Allahom. Ako smo previše umorni ili iscrpljeni da čak i ustima pomaknemo, neka tada makar naše srce spominje Allaha.

Allah je zaštitnik onih koji vjeruju i On ih izvodi iz tmina na svjetlo, a onima koji ne vjeruju – zaštitnici su šejtani i oni ih odvode sa svjetla na tmine; oni će biti stanovnici Džehennema, oni će u njemu vječno ostati. (El-Bekare, 257.)

…one koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah spomene, smiruju – a srca se doista, kad se Allah spomene, smiruju!“’ (Er-Rad, 28.)

Izvor: www.aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta