Pokajnici

Vrlo česta pitanja onih koji razmišljaju o islamu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Potrudili ste se i istražili u što muslimani zapravo vjeruju. Možda ste čak razgovarali s nekoliko muslimana o tome što islam zapravo jest izvan novinskih izvješća, ekstremizma i holivudskih stereotipa. Možda ste samo dulje istraživali svoju religiju koja vas je dovela do čiste vjere (islama).

…Možda ste nedavno otkrili da ova vjera ima smisla i prošla vam je kroz glavu pomisao da sami postanete musliman. Ali imate toliko pitanja… Razumijem vas, jer bio sam na vašem mjestu.

Vjerovao sam u apsolutnu jednoću Boga, Njegovu poruku i Njegove poslanike (još uvijek vjerujem). Ali bio sam zabrinut za stotine milijuna stvari koje nisam znao i bio sam duboko zabrinut hoće li se to znanje očekivati ​​od mene.

Bi li trebao odmah početi moliti, iako nisam imao pojma kako to učiniti?

Da li bih morala odmah nositi hidžab iako nisam imala hidžab niti znam gdje ga nabaviti?

Ili bi se od mene očekivalo da naučim arapski?

Znači li to da se moram prestati družiti sa nemuslimanima ili svima obznaniti način na koji vjerujem u Boga?

Bila su to neka od mučnih pitanja koja sam se sramio i strahovao postaviti. Tako su se pitanja gomilala i što sam više mislio, lovila me anksioznost. Moje srce je znalo da je samo jedan ispravni način vjerovanja i da je samo Jedan Bog, ali odgodio sam svoje obraćenje kako bih saznao više, ali otkrio sam da to ne moram učiniti.

Poduzimanje prvog koraka da postanete musliman ne znači da morate odmah nakon toga poduzeti sve ostale korake. Islam je objavljivan u periodu od 23 godine. Prvi obraćenici na islam nisu znali sve, odjednom. A nemoj ni ti. Ono što slijedi su neka pitanja koja sam imao i koja su mi drugi postavljali o, kako kažu „prelasku“ u islam, iako to nije prelazak, već povratak, jer nas Bog sve stvara čiste, u čistoj vjeri, dok nas roditelji ne učine katolicima, pravoslavcima, židovima i sl…

Što trebam učiniti da se pripremim za obraćenje?

Ne trebate učiniti ništa da biste se pripremili za „povratak“, čak niste dužni niti to javno obznaniti, naročito ako bi vam to na neki način nanijelo štetu i/ili neugodnosti. Ako u srcu vjerujete da je Bog jedan i da je poslao poslanike da vode čovječanstvo, donesu Njegovu poruku i da je Muhamed posljednji Božji poslanik, vi ste već u srcu musliman. Možete pozvati jednog svjedoka, vama blisku/dragu osobu i jednostavno izgovoriti šehadet, tj. svoje vjerovanje potvrditi riječima.

Što bih prvo trebao učiniti?

Pročitaj/pogledaj video o pet šarta i kako se oni provode u životu. Koji su mi resursi dostupni, a provjereni (obzirom da mnogi ocrnjuju islam, Internet je pun lažnih informacija itd…)?

Postoji toliko mnogo resursa…Najbolji je svakako Kur’an, no ako zbog npr. vaše obitelji niste u mogućnosti čitati ga, možete pričati sa nekime iz vaše džamije ili potražiti provjerene učene ljude i čitati provjerene stranice poput N-um 🙂 Ovdje ćete pronaći zaista mnogo pitanja i odgovora, priče povratnika u islam i još mnogo korisnog i zanimljivog sadržaja. Također, osnove poput uzimanja abdesta i sl., možete potražiti i na YouTube-u.

Trebam li naučiti arapski ako se želim vratiti islamu?

Islam je poslat od Boga cijelom čovječanstvu, stoga bez obzira na jezik, rasu, stupanj obrazovanja i sl., prijevodi su dostupni diljem svijeta. Svakako, pohvalno i još bolje je znati izvorni jezik Kur’ana, zbog ljepote i kompleksnosti arapskog jezike, u kojem je poneke riječi nemoguće zamijeniti samo jednom riječju u našem jeziku. No ne, ne morate naučiti arapski da biste se vratili islamu. A vremenom biste trebali biste početi učiti što govorite u molitvi, jer se molitve govore na arapskom, a svakako je važno da znamo što izgovaramo zbog razmišljanja o tome.

Kako da kažem svojoj obitelji?

Ovo može biti teško. Pogotovo sa svim klevetama koje muslimani primaju u medijima. Ali možete početi govoriti svojoj obitelji na način da ih navedete da sami razmisle o nekim logičnim pitanjima i dokazima, te ih educirati o istini islama. Ako smatrate da bi vam to pričinilo neugodnosti, niste dužni svoja razmišljanja javno obznaniti.

I za kraj… Ako razmišljate o tome da se vratite islamu, shvatite da to ne znači da se od vas očekuje da budete savršeni, da se ne očekuje da trčite prije nego što prohodate i da ne očekujete da znate sve.

Sve što trebate učiniti je započeti svjedočenjem svoje vjere u jednog Boga i Njegovog poslanika. I odatle gradite svoju vjeru, jedan po jedan stup znajući da je Allah toliko Milostiv da osim što će vam svi prijašnji grijesi biti oprošteni, kasnije ako pogriješite u nečemu zbog neznanja, niste grješni. Iako mnogima „na van“ djeluje teško ili komplicirano, islam je zaista čist, lijep i jednostavan, a život osobe koja se vratila pravom putu može postati samo bolji i ljepši.

Izvor: www.aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta