Ramazan

Zadnjih 10 dana ramazana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ramazan je jedan od najvažnijih mjeseci muslimanima. Vrijeme je kada povećavamo činjenje ibadeta, duhovno čišćenje i činjenje ostalih dobrih djela. U svjetlu Allahove ljubavi i milosti prema nama, nagrada za svako dobro djelo u ramazanu se nagrađuje mnogostruko. Uzvišeni Allah u Kur’anu je objavio: Mi smo ga objavili u noći Kadr, a znaš li ti šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci,  meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, spas je u njoj sve dok zora ne svane.

Posljednjih 10 dana i noći imaju još veći značaj. Ovi dani su nam prilika da uberemo blagodati Ramazana i potražimo spas prije nego što nastupi Bajram.

Lejletul Kadr

Lejletul kadr je noć u kojoj je Kur’an objavljen Poslaniku Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, a nastupa u jednoj od posljednjih deset noći ramazana. Također se vjeruje da je to noć u kojoj Allah pokazuje veliku milost Svojim stvorenjima i noć u kojoj je određena sudbina.

Allah kaže u Kur’anu: Noć odredbe je bolja od hiljadu mjeseci” (Kur’an, 97:3). To znači da kada se učini dobro djelo na Lejletul Kadr, kao da je to djelo činjeno više od 1.000 mjeseci.

Točan datum Lejletul kadra nije nama poznat, iako znamo da je u jednoj od neparnih noći u posljednjih 10 dana Ramazana (npr. 21., 23., 25., 27. ili 29. noć). Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao:  Tražite Lejletul Kadr u posljednjih 10 dana, u neparnim noćima  (Hadis, Buhari i Muslim).

Aiša, radijallahu anha, je rekla: Poslanik (a.s.) bi davao sve od sebe (u ibadetu) u posljednjih 10 dana (ramazana) , više nego u drugim vremenima.” (Muslim)

Više namaza i učenje Kur’ana

Iskrena molitva i dova za oprost, učenje Časnog Kur’ana, donošenje salavata i klanjanje nafila su primjeri dobrovoljnih i lijepih ibadeta uvijek, a naročito u ovim noćima. Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, stajao bi na namazu tijekom posljednjih deset noći ramazana, moleći za oprost, a o noći Kadera je rekao: Ko probdije noć Lejletul-Kadr u ibadetu bit će mu oprošteni prijašnji grijesi.(Buhari)

U ovih posljednjih nekoliko dana važno je maksimalno iskoristiti ramazanske blagodati i činiti ibadete koliko god možemo.

Kada je Aiša, radijallahu anha, upitala Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: Kada bih znala da je Lejletul-kadr, koju bih dovu upućivala Allahu u toj noći?” Poslanik, alejhis-selam joj odgovori: “Reci: Allahumme inneke ‘afuvvun kerimun tuhibbul-‘afve fa’fu ‘anni!

Prijevod ove dove: „Allahu moj, Ti doista praštaš i Plemenit si, voliš praštanje, pa oprosti mi!“

Davanje sadake u posljednjih 10 noći

Posljednjih 10 dana ramazana prilika je da dobijemo višestruke nagrade udjeljivanjem sadake radi traženja Allahovog zadovoljstva. Nagrade za davanje sadake tijekom Ramazana se množe sa 70, a nagrada za bilo koje lijepo, dobro djelo tijekom Lejletul kadra je jednaka činjenju istog više od 83 godine!

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao Sadaka gasi grijeh kao što voda gasi vatru (Hadis, Tirmizi). Također je rekao da Allah nudi olakšanje na Sudnjem danu za one koji daju sadaku: Vjernikov hlad na Kijametskom danu bit će njihova sadaka (Tirmizi). 

Izvor: www.islamic-relief.org

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta