Brak i islamska porodica

Zamišljanje odnosa sa drugom osobom?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Je li dopušteno da osoba koja još nije u braku zamišlja da spolno opći s nekom poznatom, ili pak izmišljenom osobom, i na taj način doživi orgazam, odnosno je li dopušteno da supružnici to isto zamišljaju za vrijeme spolnog odnosa – često je postavljano pitanje. O ovom je pitanju teško govoriti, jer čovjek u osnovi nije grješan za ono što zamišlja sve dok o tome ne progovori ili dok to ne uradi. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: „Uzvišeni Allah oprostio je mojim sljedbenicima ono što im došaptavaju njihove grudi, sve dok to ne iznesu riječima ili ne potvrde djelom.“ (Buharija i Muslim od Ebu Hurejre, r.a.)

Dokazivanje ovim hadisom, da razmišljanje o haramu nije zabranjeno, diskutabilno je, jer se hadis odnosi na ono što šejtan došaptava, a čovjek se tome ne može oduprijeti, te se ne odnosi na situaciju kad čovjek svjesno i namjerno razmišlja o haramu i, štaviše, naslađuje se time. Prepuštanje takvim stvarima, bez imalo sumnje, može čovjeka naposljetku dovesti do činjenja tog grijeha. U najmanju ruku, razmišljanje o tim stvarima pokuđeno je i sumnjivo, a ostavljanje sumnjivih stvari svakako je pohvalno: „Onaj ko se bude čuvao sumnjivih stvari, sačuvat će svoju vjeru i svoju čast, a onaj ko bude činio sumnjive stvari, učinit će haram.“ (Buharija i Muslim od Nu’mana ibn Bešira, r.a.,)

Ako bi neko rekao da je zamišljanje seksualnog odnosa sa osobom s kojom nije u braku zabranjeno kao preventivna mjera, naročito u današnjem vremenu kada se nemoral rasprostranio u različitim oblicima, takav bi stav sigurno imao jako uporište u načelima vjere. Konsultiramo li djela prvih islamskih učenjaka, vidjet ćemo da su razmatrali ovo pitanje. Mnogi su zamišljanje odnosa s drugom osobom smatrali strogo zabranjenim, a neki su s tim u vezi bili toliko rigorozni da su to smatrali bludom.

Muhammed ibn Muflih el-Hanbeli veli: „Ibn Akil kaže da ako bi čovjek u toku spolnog odnosa sa svojom suprugom, zamišljao lik žene koja mu je zabranjena, ili pak lik muškarca, zbog toga bi bio grješan.“ Tu je i izjava Velijjuddina el-Irakija: „Ako bi čovjek, spolno općeći sa suprugom, zamišljao da spolno opći sa ženom koja mu je zabranjena, počinio bi haram.“ A Allah najbolje zna!

Iz knjige: “Islamski priručnik bračne intime”  – mr. Pezić Elvedin

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta