Brak i islamska porodica

Želiš da ti Milostivi podari hajirli suprugu/a?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Skrivena od pogleda drugih, mlada djevojka korača ulicama Kaira, učeći tiho Kur’an i razmišljajući o svojim ciljevima. Voljela je Kur’an, njegovo učenje i podučavanje drugih. Željela je da se preseli u Saudijsku Arabiju, gdje su živjeli učenjaci pred kojima je sanjala da će jednog dana učiti. Bila je zadivljena Mekkom i Medinom; sate je provodila doveći svom Gospodaru da je počasti posjetom Ka’bi u danima Ramazana, maštala je o putovanju na hadždž, i da korača zemljom kojom je hodio Poslanik, sallallahu alejhi we sellem…

Nikada se nije požalila mada je uporedo s radom na svojoj magistarskoj tezi, provodila sate putujući ka svojim učenicima. Stalno je radila na utvrđivanju i ponavljanju Kur’ana; još prije par godina ga je cijelog memorisala i nastavila je da ga ponavlja kako bi spriječila da on napusti njeno srce. Iz njenih je razmišljanja trgnu nepoznata žena. „Izvinjavam se“, reče, zureći u oči djevojke čije je srce krilo Riječi Allahove, čije je lice prekrivao nikab, a ruke rukavice, i čije su tijelo zakrivali dugi snopovi džilbaba.

“Da li ste zaručeni ili udani?“, upita žena. Zagledavši se u nju, djevojka odgovori da nije; kratko je oklijevala, ali je bila i radoznala zbog takvog pitanja postavljenog od strane nepoznate prolaznice. „Imam brata koji bi se ženio“, objasni žena. „On je Egipćanin, ali živi u Saudijskoj Arabiji. Hafiz je Kur’ana i ima idžazu. Traži ženu za brak. Da li ste zainteresovani?“

Zapanjena, mlada djevojka razmijeni podatke s nepoznatom ženom. Uskoro su njihove porodice uspostavile kontakt i nakon par sedmica je brat nepoznate žene posjetio porodicu mlade hafize. Na koncu, a nakon istihare i dove, pristala je na brak. Udala se je za mladića s kojim živi u Saudijskoj Arabiji, s kojim je te godine obavila i hadždž, mladića koji je već bio hafiz i koji je svoje srce posvetio Allahovoj Knjizi. A s ovim ju je mladićem, sadašnjim mužem, upoznala nepoznata žena na ulici.
______________________

Iz ove istinite priče možemo uzeti mnogo pouka. Razmislimo o primjeru djevojke koja je svoje srce i život vezala za učenje Kur’ana i njegovo podučavanje. Željela je da bude istinski rob Allaha, tebareke we te’ala, i taj je cilj okupirao svaki dio njenog života. Nije niti sanjala da će se udati za nekoga s kojim će moći ostvariti svoje snove, pa i više od toga.

Zar ne primijetimo da joj je Milostivi podario te blagodati upravo iz razloga što je ona popravila svoj odnos prema Kur’anu? Jer kad srce vežete za Allaha i Njegovu Knjigu, nema dileme da će to ostaviti pozitivne tragove na svaki dio vaših života. Brak, fakultet, studiranje u inostranstvu, odnos s roditeljima i porodicom, dobijanje posla…šta mislite ko će vam pružiti sve ono o čemu sanjate i za čim žudite? Ko vam može pomoći mimo Allaha, Gospodara svih svijetova?

Sjetimo se hadisi-kudsijja u kojem nam Uzvišeni poručuje: ”Ničim mi se bolje Moj rob ne može približiti kao sa onim što sam Mu kao farz propisao, a Moj rob će Mi se približavati sve dok ga ne zavolim, a kad ga zavolim, bit ću njegov sluh kojim sluša, vid kojim gleda, ruka kojom uzima, noga kojom hoda; pa ako šta od Mene zatraži, dat ću mu, a ako kod Mene zatraži utočište, zaštitit ću ga.” (El-Buhari)

Zapamtite: Allah, tebareke we te’ala, vam možda neće uvijek dati ono što tražite od Njega, ali će vam to zamijeniti s nečim još boljim. Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, nas je upravo tome podučio u slijedećem hadisu: „Nema čovjeka koji neće Allahu uputiti dovu u kojoj nema grijeha niti kidanja rodbinskih veza a da mu Allah neće njome dati jednu od tri stvari: ili će mu uslišati dovu na dunjaluku, ili će mu dati u njenoj vrijednosti nagradu na ahiretu, ili će otkloniti od njega zlo u vrijednosti te dove”, pa su neki rekli: O Allahov Poslaniče, znači da puno dovimo, a on odgovori: “Allah će vam više dati.” (Hadis bilježe Tirmizi, Ahmed i Hakim, a Hakim, Zehebi i Albani ga ocjenjuju vjerodostojnim).

Možda brak u ovom trenutku nije za vas najbolje rješenje, i možda taj posao o kojem sanjate nije baš tako „sjajan“ kako vi mislite. Neizvjesnost lebdi nas mnogim od naših snova i ishoda naših planova. Međutim, nema sumnje da će nas Allah uputiti na sve ono što nam može donijeti vječnu sreću, samo ukoliko budemo iskreni prema Njemu i spremni da radimo.

Hfz Nedim Botić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta