Problem i devijacije u društvu

Zašto je droga zabranjena u islamu?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ciljevi i principi islama uključuju očuvanje vjere i ljudske duše, tijela, časti, uma i bogatstva. Bilo koja stvar ili djelo koje šteti bilo kojoj od ovih pet stvari smatra se nezakonitim u islamu. Neprijatelji islama  borili su se protiv njega i pokušavali udaljiti muslimane od njihove vjere različitim sredstvima i spletkama. 

Uzvišeni Allah kaže: Pitaju te o svetom mjesecu, o ratovanju u njemu. Reci: ‘Ratovanje u njemu je veliki grijeh; ali je nevjerovanje u Allaha i odvraćanje od Njegova puta i časnih mjesta i izgonjenje stanovnika njegovih iz njih još veći grijeh kod Allaha. A zlostavljanje je gore od ubijanja! Oni će se neprestano boriti protiv vas da vas odvrate od vjere vaše, ako budu mogli. A oni među vama koji od svoje vjere otpadnu i kao nevjernici umru – njihova djela biće poništena i na ovome i na onome svijetu, i oni će stanovnici Džehennema biti, u njemu će vječno ostati. (El-Bekare, 217.)

Neprijatelji islama u potpunosti prepoznaju činjenicu da jedini izvor snage muslimana leži u njihovoj predanosti islamu. Stoga se služe najpodlijim spletkama kako bi kontrolirali i korumpirali muslimanski narod. Oni vrlo dobro znaju da je najbrži način da se uništi muslimanska omladina korištenje razgolićenih žena, alkohola i droge.
__________________

Najgore i najučinkovitije od njih je oružje droge, jer je usmjereno na mlade koji preuzimaju odgovornost da čuvaju muslimanski narod i koračaju putem prema napretku.

Islam zabranjuje upotrebu svih vrsta opojnih sredstava, bilo u obliku pića, tableta, kapi, supstanci za inhaliranje itd. Dokazi za zabranu su sljedeći:

– Uzvišeni Allah kaže:…onima koji će slijediti Poslanika, Vjerovjesnika, koji neće znati čitati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. Zato će oni koji budu u njega vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili – postići ono što budu željeli. (El-A’raf, 157.)

Nema sumnje da droge potpadaju pod odvratna djela.

– Uzvišeni Allah kaže: O vjernici, jedni drugima na nedozvoljen način imanja ne prisvajajte – ali, dozvoljeno vam je trgovanje uz obostrani pristanak – i jedni druge ne ubijajte! Allah je, doista, prema vama milostiv. (En-Nisa, 29.)

Znanstveno je dokazano da konzumiranje droga na kraju dovodi do smrti.

– Umm Selama, r.a. je ispričala: “Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je zabranio sve što osobu čini pijanom ili slabom (ili uzrokuje utrnulost mozga). ” (Ahmed)

Učenjaci su stoljećima također osuđivali upotrebu opojnih i halucinogenih supstanci.

– Ibn Tejmijje rahimehullah je rekao: “Hašiš je zabranjen bez obzira da li uzrokuje da osoba izgubi kontrolu nad svojim umom ili ne; preči je da bude zabranjen od alkohola jer je njegova šteta veća od štete od alkohola. “

– Šejh Jaad Al-Haqq, veliki muftija Egipta, rekao je 4.5.1399. po Hidžri: “Sav konsenzus islamskih učenjaka se složio da je zabranjena proizvodnja svih vrsta droga, njihovo sađenje, trgovina ili upotreba i da onaj tko učini bilo što od toga treba biti kažnjen.”

Izvor: www.islamweb.net

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta