Pokajnici

Zašto šveđani prelaze na islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pročitajte kratke izvode iz četiri priče, u kojima četiri šveđana o ljepotama islama koje su ih privukle da napuste vjeru svojih predaka, te da predju na jedinu vjeru priznatu kod Gospodara svjetova:

“Ja nisam nikada, zasita nikada, dobila odgovore u kršćanstvu, onda kada sam se pitala zašto mi živimo ovaj život. Nisam dobijala logične odgovore u koje bi mogla povjerovati. Vjerovala sam da postoji jedn Bog, ali sam bila jako zbunjena po tom pitanju. Medjutim uvijek sam se molila samo jednom Bogu kada mi je trebala pomoć i kada sam željela nešto…”

“….Počela sam čitati o islamu, a istovremeno sam počela ispitivati jednog školskog druga, muslimana, o ovoj vjeri. Postavljala sam jako mnogo pitanja a odogovre na ta pitanja sam, jednostavno, sto posto prihvaćala, jer je to bilo ono u što sam vjerovala, što sam mogla razumijeti, što mi je bilo logično i prihvatljivo. Ovo je bila prava vjera, pa sam se zbog toga odlučila da budem muslimanka. Onog dana kada sam izgovorila šehadet, počela sam ostavljati život koji nije imao smisao. MashaAllah!”

Amanda, Stockholm

_______________________

“Moja najveća dilema, u godinama dok sam bio kršćanin, je bila ta da je se Isus (Isa, a.s.) opisivao, na meni, jedan nelogičan način. Tačnije rečeno trojstvo nisam mogao nikako da razumijem, koliko god o tome čitao i pokušavao da to shvatim ali mi je to zvučalo nelogično. Kao drugo, u Starom Zavjetu Bog govori ljudima jednu stvar, a Isus skroz nešto drugo. Ove stvari su činile da nisam mogao naći zajedništvo sa drugim kršćanima, pa su me mnogi smatrali čudakom….”

“….Preduzeo sam prvi korak i kupio Kur’an koji sam sa velikom upornošću počeo čitati. U početku mi  se pojavljivala odbojnost, ali nedugo zatim sam počeo nailaziti na sve više i više istine u tome što sam čitao. Kur’an mi je dao sve one odgovore za kojima sam tragao u mom životu, pa sam se zbog toga počeo osjećati jakim, stabilnim i sretnim.”

Osman Nilsson

_______________________

“Prešla sam na Islam prije pet godina. Ranije sam bila kršćanka, jako aktivna. To što mi je smetalo čitavo vrijeme kod kršćanstva je to da je Bog mogao ujedno da bude i tri i jedan. Jako je puno slikovitog izražavanja u kršćanstvu. Mnoge stvari je jako teško pojasniti, npr., kako Bog može imati sina…”

“…Dobila sam četiri knjige na švedskom jeziku iz džamije. Kada sam njih pročitala, pročitala sam i cijeli Kur’an. Poslije toga sam bila ubijedjena da je Islam pravi put i izgovorila sam šehadet.”

Mariam, Stockholm

_________________________

“Uvijek sam vjerovala da postoji Bog koji je stvorio mene i sva ostala živa bića, ali trebalo je nekoliko godina prije nego što sam shvatila da je Islam istina i da odgovara mojim shvatanjem o istini. Ima mnogo manjkavosti u kršćanstvu i ja kao tinejdžer sam bila aktivna u crkvi, ali nikada nisam osjećala da je kršćanstvo bila istina. Boga kojeg sam zamišljala sebi nije bio rodjen, niti je mogao imati sina…”

“…Aktivno sam počela čitati o religijama kad sam imala 18 god. I sve što sam više čitala o islamu sve više sam bila uvjerena da se Islam slaže sa mojim shvatanjem Boga dok sam bila mala. Poslije mnogih predavanja, diskusija i čitanja prešla sam na Islam, elhamdulillah i to je nešto najbolje što mi se desilo u životu.”

Sara

*   *  * *  *  *  *  *  *

Ove priče su većinom skinute i prevedene sa islamske stranice na švedskom jeziku:http://www.konvertitguiden.com

Prevod: Islamski portal n-um.com

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta