Tekstovi

Zbog čega osjećamo bol i patnju?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zašto patimo? To je pitanje koje od davnina zbunjuje čovjeka. Zašto patimo? Islam je riješio sve nejasnoće vezane za mudrost koja je skrivena iza ovog pitanja. “Da bi vas iskušao ko će od vas bolja djela raditi.” (Kur’an, El-Mulk, 2)

Doista je to iskušenje i ispit, ali nemoj pomisliti da je Allah Uzvišeni učinio da patiš jer voli da te vidi takvog (u nevolji). On je milostiv prema tebi i voli te, ali je htio da učini da iskušenja i ispiti budu način na koji će se razlikovati oni koji prema Njemu idu, da bi se pokazao onaj koji iskreno voli Allaha i onaj koji sebi tu ljubav lažno pripisuje.

Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Najveća iskušenja imaju Vjerovjesnici, zatim oni dobri, a zatim oni koji su njima najsličniji.” To znači kad god se tvoj stepen kod Allaha poveća, poveća se i tvoje iskušenje.

Zar ne vidiš one koji se takmiče na svjetskim prvenstvima, njihov bol i umor bude mnogo veći nego kod drugih ljudi. Rekao je Allahov Poslanik: “Čovjek biva iskušavan shodno jačini svoje vjere, pa ako u njegovoj vjeri bude čvrstine poveća mu se iskušenje, a ako njegovo vjerovanje bude slabije iskušenje mu bude umanjeno. Neće iskušenja prestati pratiti roba vjernika sve dok ne bude hodao po Zemlji bez ijednog grijeha.”

Allah želi da te očisti od grijeha, da te bolom očisti od prljavštine, prolaznim bolom koji ne traje zauvijek. Trenutak bola koji te maloprije zadesio postao je uspomena iz prošlosti. Ti ne nosiš danas na svojim plećima patnje koje su ti se desile u godinama koje su prošle. Iskušenje postaje dragocjena prilika za tebe za brisanje grijeha, za povećanje dobrih djela i približavanju Uzvišenom Allahu.

Kada se ovako shvatanje učvrsti u srcu vjernika, onda on bude kao što je rekao Allahov Poslanik: “Jedan od njih se radovao iskušenju kao što se jedan od vas raduje blagodati.” Samo tad se ovo srce, stvoreno od krvi i mesa, pretvori u čvrsto i postojano brdo.

Sa predavanja Fajiza el Kenderija
Preuzeto sa Yt kanala: Palma Kladanj

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta