Tekstovi

Šta će reći drugi?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Šta će reći drugi? Pitanje koje je sputalo mnoge u tome da ostvare svoju sreću na ovom i budućem svijetu. Da ne bi bilo pogrešno shvaćeno- ne mislim nikako na činjenje nečega lošeg (bez stida) i slijeđenje svoga nefsa. Ali, tada je opet glavno pitanje: Da li to voli Allah? Je li On sa time zadovoljan ili nije? Da li je to put do moje vječne sreće?

Glavna kočnica lošem jesu strah i stid pred Uzvišenim Allahom. Ukoliko bi to bio stid ili strah od ljudi, onda bismo imali apsolutno pogrešan nijjet. I još nešto. Krili bismo se od ljudi, a zaboravljali bismo da se od Njega sakriti ne možemo. Strah od ljudskog mišljenja, osude, ismijavanja- mnoge ljude je sputao u tome da promijene tok svoga života, da naprave važne korake i prekretnice, da pronađu svoje zadovoljstvo, sreću i smiraj. A najveći zatvor u koji čovjek može sam sebe zatvoriti jeste – strah od drugih i njihovih mišljenja.

Ma šta radili, ma kojim putem išli  uvijek će postojati oni kojima se nećemo sviđati. Postojat će oni koji će nas osuđivati, ismijavati i potcjenjivati. Najbolji primjer toga jeste Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, i njegov početak Objave. Iako je njegova misija bila čista i uzvišena većini je smetala i većina ga je osuđivala, ismijavala i vrijeđala. Da li je zbog toga trebao odustati od svoje misije? Naravno da nije. Jer, njemu je ispred svega bilo Allahovo zadovoljstvo i put ka vječnoj sreći.
__________________________

Ovaj tekst posvećujem onima koji su u grijehu, onima koji se stide napraviti korak naprijed i vratiti se Allahu, a sve zbog osude naroda: „Do jučer je bila razgolićena, sad mi ona našla da se zavije!“, „Do jučer pio, a sad prvi u safu!“, „Znam ga kao lopova a sad bi o poštenju da priča i vjeru glumi!“… Kao da oni imaju pravo da sude ikome. Kao da oni odlučuju koga će Allah uputiti a koga neće. Kao da oni znaju tajne između Allaha i Njegovog roba. Kao da su oni ključari Dženneta…

Bez obzira koliko tvoji grijesi bili veliki i teški, bez obzira što te ljudi poznaju po grijehu, bez obzira što su te „već smjestili u Džehennem“- znaj da to nije stil života kojim moraš živjeti do smrti. Znaj da ti vrata Dženneta nisu zatvorena. Znaj da sve dok dišeš- imaš šansu da budeš nova verzija sebe. Imaš šansu da svoj život promijeniš iz temelja. Imaš šansu da budeš poput ashaba Allahovog Poslanika- da prihvatiš Uputu i ostaviš grijehe. Imaš šansu da osjetiš slast vjere.

Ne obećajem ti da neće biti osuda. Znam, biće. Zaboljet će duša one koji su bili sretni da te vide u tami, kojima nije smetalo to što ti nisi sretan/a. I kao što su njihovi zli jezici zlurado pričali o tvojim grijesima i tvojoj propasti- sada će pokušati da te vrate tamo gdje vole da te vide. Pokušat će da ubiju tvoju želju- želju da budeš bolji/a. Pokušat će da ti kažu: „Kako si živio, tako moraš i umrijeti.“ Pokušat će da te ocrne, ali svjetlost niko ne može zatamniti. Pokušat će…

A ti, ti ne zaboravi da oni ne znaju za tajne između tebe i Allaha. Da ne znaju za suze koje si prolio/la- kajući se Njemu za svoje grijehe. Ne zaboravi da njima nije poznata iskrenost tvoga srca, a niti su spoznali veličinu Allahove milosti. Ne zaboravi- da se Allah raduje tvom pokajanju- i da te možda više voli od drugih. Ne zaboravi da tvoje srce ne bi krenulo putem Upute- da te Allah nije izabrao da budeš od onih koji će ući u Džennet. I zbog toga ne zaboravi da ti je jedino Allah bitan, i Njegovo zadovoljstvo tobom.

Neka ti to bude duhovna snaga i vodilja- na putu tvoje sreće. Zato, budi strpljiv/a. Na uvrede osmijehom uzvrati i sjeti se- da te baš te riječi i te uvrede čiste od ranijih grijeha. Da ti oni koji te ogovaraju, izruguju te ili vrijeđaju- baš oni ti daruju svoja dobra djela ili pak uzimaju sebi tvoja loša. Raduj se, Allah te voli. I požuri Mu pokajanjem i dobrim djelima. A „uistinu, dobra djela brišu loša“. (Kur’an)

Ako u trenutku čitanja ovog teksta razmišljaš da li da napraviš preokret u svome životu- to ti je dovoljno da ga napraviš. Upitaj sebe: „Šta ako umrem prije iskrenog pokajanja? Šta ako umrem a Allah ne bude zadovoljan sa mnom?“ I neka ti to pitanje uvijek bude ispred pitanja „Šta će reći ljudi?“

Gospodaru, olakšaj onima čijim srcima je Tvoja uputa mila. Podari im snage da se izbore sa svojim nefsom, i sa nefsom drugih robova Tvojih. Osnaži ih i uljepšaj im put koji vodi Tebi. Jer, uistinu si im Ti dovoljan. Amin.

Halima Lj.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta