Zdravlje

Želite da zaspite brže? Prije spavanja se istuširajte toplom vodom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Svi volimo u krevet leći opušteni i mirni, a osim opuštanja, topli će tuš biti velika pomoć za kvalitetan san.

Tokom spavanja luči se hormon rasta neophodan za obnovu stanica, kao i hormon odgovoran za odbrambene funkcije organizma. Živčane stanice u kori mozga odmaraju se jedino dok spavamo, san utječe na osjećaj zadovoljstva, pamćenje i koncentraciju…

S druge strane, pomanjkanje sna povećava rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog i srčanog udara, pojačava apetit, ali i utječe na plodnost, jer prema nekim studijama smanjuje broj spermija kod muškaraca za čak 30 posto.

Nesanica kao najčešći poremećaj spavanja javlja se uslijed stresnih situacija i emocionalnih problema, ali još češće povezana je s higijenom spavanja. Udobnost kreveta na kojem spavamo, ali i temperatura u spavaćoj sobi, konzumacija teške hrane i alkoholnih pića prije odlaska na spavanje, sve to može utjecati na kvalitetu sna, a time i na to kako ćemo se idući dan osjećati i funkcionirati.

“Cirkadijalni ritam svake osobe, a radi se o prirodnom unutarnjem procesu koji regulira ciklus spavanje-budnost, ovisi o temperaturi tijela i količini svjetlosti. Prije spavanja je tako potrebno smanjiti temperaturu tijela kako bi se pojačala proizvodnja melatonina. Kada izađete iz toplog tuša, tjelesna temperatura će se smanjiti, a proizvodnja melatonina povećati, a sve će vam spomenuto pomoći da lakše usnite i da kvalitetnije spavate”, pojasnila je dr. Whitney Roban, specijalistica za spavanje.

Koliko će biti topla voda, ovisi o vama, pa će tako kod nekih jako topla djelovati kao uspavanka. Vruća voda može i djelovati tako da budi energiju, pa je možda pametnije odbrati nešto nižu temepraturu vode.

Neurolog Temitayo Oyegbile-Chid smatra da jako vruća voda nije dobar odabir jer ne želite da vam bude vruće kada legnete u krevet. Imajte na umu i da vaše tijelo prirodno proizvodi melatonin na kraju dana i da će topli tuš samo ubrzati i malo pojačati proces. Uz to, faktor opuštanja koji topli tuš nudi će vas samo podsjetiti da je vrijeme za snove.

“Prije spavanja uzmite malo vremena za pripremu za odlazak u krevet, ugasite svjetla, utišajte zvukove i tako naučite mozak da je u tim trenucima vrijeme za počinak”, dodao je dr. Oyegbile-Chidi. (Klix)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta