Pokajnici

Željela sam da mi muž postane Jehovin svjedok

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zovem se Kevser (Julija). Prije sam bila kršćanka. Dolazim iz Rusije – Sibira. Islam sam prihvatila prije 10 godina, evo jedanaesta teče, hvala Allahu dž.š. Nikad se nisam nadala da ću postati muslimanka, da ću preći na islam, nikad nisam o tome razmišljala, sve dok nisam došla u Bosnu. Islam sam primila u javnosti u džamiji sa još jednom sestrom iz Njemačke.

Moj put u Bosnu

Mislila sam da su novac, ugled u društvu, dobar stan, automobil, najbitnije stvari u životu, da je to istinska sreća i uspjeh. Tako sam pokušala da preko Balkana dođem u Evropu da ostvarim svoj san uspješne, nezavisne žene. U Bosni sam ostala neko vrijeme gdje sam čekala prelaz za EU, tu sam upoznala i svoga sadašnjeg muža. Kao demobilisani borac poslije rata radio je kao konobar u kafiću gdje sam izlazila, upoznali smo se i ubrzo sam se zaljubila u njega. Pošto nisam mogla preći u EU iz Bosne, vratila sam se kući u Rusiju gdje sam nakon izvjesnog vremena dobila ponudu za brak od svoga Senada, što sam i prihvatila.

Prije nego što sam došla u Bosnu, imala sam velike predrasude o muslimanima, mislila sam da su tamo luđaci sa mačevima koji će htjeti da me ubiju kada čuju da sam Ruskinja. Ali vrlo brzo sam shvatila da je Bosna prelijepa zemlja, a muslimani iz Bosne su miran i tolerantan narod. Prije udaje bila sam kršćanskih uvjerenja Jehovinih svjedoka, koja su mi bila takoreći vodilja u životu, mislila sam da je kršćanstvo savršena vjera i da nema ništa bolje od njega. U Bosnu sam donijela dvije pune torbe knjiga i literature Jehovih svjedoka. Tako sam na početku braka sa svojim Senadom provodila sate i sate razgovarajući o kršćanstvu gdje sam pokušala da ga ubijedim da je to ispravno i da bi trebao da postane Jehovin svjedok.
 

Moj Senad nije bio neki vjernik musliman, išao je na bajram, džumu i ništa više, kao kod nas u Rusiji u mom rodnom mjestu, gdje se muslimani ništa ne razlikuju od kršćana osim što im se Bog zove Allah. Nisu uopšte zadovoljni sa islamom i pokušavaju da imitiraju kršćane u ponašanju i životu. Zato sam sam željela da moj Senad bude ispravne vjere kao i ja, ali on je mene ubjeđivao da sam ja u krivu.

Moja spoznaja islama je utemeljena argumentima

U razgovorima o vjeri sa svojim dragim Senadom provodila sam dane i dane, stalno sam razmišljala o tome da li je islam “prav” ili “kriv”, da li je kršćanstvo “prava vjera” ili “zabluda”, tako da smo počeli izučavati religije studiozno. Uzimali smo Kur’an na jednu stranu i Bibliju na drugu i tako smo ih uspoređivali. U većini slučajeva, argumenti iz Kur’ana bili su jači i jasniji, ljepši, što je za mene bio šok. Tada sam rekla mužu: “Ako se dokaže da je Kur’an istina prihvatiću, a ako ne, ostajem kršćanka!” Na tome smo radili dva mjeseca.

U mom dubioznom traganju za istinom više stvari mi je privuklo pažnju u islamu koje su gasile moju duhovnu žeđ i rasplamsalu želju za spoznajom Uzvišenog Boga. Prva stvar koja me fascinirala kao kršćanku su odgovori koje sam našla u Kur’anu, pitanja koja su dogma i nedokučiva stvar za kršćane, misterija. Druga stvar je shvatanje i srčano prihvatanje istine, Allaha dž.š. kao Gospodara, i treće, ljubav koja se rodila u meni prema Allahu dž.š. i pokornosti Njemu. Tada sam razumjela da je islam vjera koju želim.

Kevserina ljubav prema islamu

Prihvatila sam islam svim srcem, svoju pripadnost islamu sam izjavila u javnosti u džamiji pred jednim uglednim sarajevskim hafizom, u prisustvu muža i muslimana i muslimanki, sa još jednom sestrom iz Njemačke koja je također primila islam. Uzbuđenje i radost u mojim prsima, nekakva smirenost i blagostanje, nisam nikad doživjela tako nešto, osjećaj imana i Allahove dž.š. ljubavi u meni nije se mogao porediti ni sa čim. To je jednostavno slast Allahova dž.š. dina, ljepota moga preporoda, moga novog života.

Počela sam da klanjam pomalo, i moj Senad isto tako, kada smo u čaršiji odemo u džamiju klanjamo, izađemo u šetnju. Tako smo provodili dane, sve dok nisam odlučila da se pokrijem, jer nisam mogla da živim “malo ovako, malo onako”. Iman u meni je jačao i tjerao me na potpunu predanost Allahu Uzvišenom. Senadu je trebala moja podrška kao i meni njegova. Kao što reče: “Ja sam joj pokazao put islama, mada ni sam nisam bio na njemu, a ona me je izvela na njega, uz Allahovu dž.š. dozvolu i pomoć”. “Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. Allah zna, a vi ne znate.” (Al Beqara, 216)

 

Učite u islam u potpunosti

 

Kao novu muslimanku najviše me iznenadila moja prijateljica, sestra vjernica, sa svojim dobročinstvom prema meni. Kupila mi je svu odjeću za pokrivene žene. Kada sam se počela oblačiti islamski pristojno i propisno imala sam poteškoća sa abdestom, mislila sam da ću izgubit abdest ako me rođeni muž samo “poljubi”. Baš smješno koliko nisam znala tada o lahkoći islamskih propisa, aman nisam mu dala da sjedi pored mene. Pa da treba pet puta klanjati, rekla sam Senadu da ću se preseliti u džamiju, jer dok ja klanjam jedan namaz eto ti drugog, pa trećeg i tako sve do jacije, dok ja sve sa papirića pročitam trebat će mi cijeli dan. Islam nije kao kršćanstvo da se jednom sedmično molitva obavlja.

Hvala Allahu Uzvišenom, danas moj muž i ja smo muslimanska porodica koja živi u dini islamu, voli Allaha dž.š. i Njegova Poslanika Muhammeda a.s. Imamo dvoje prekrasne djece, Dženetu od 10. godina i njenog bracu Talhu 8.godina. Hvala Allahu dž.š.na tome.
______________
 

Tako je Julija iz Rusije krenula za svojom sudbinom, sanjajući o životu u EU, došla u BiH i tu je čekalo njeno blago koje joj je dalo istinsku sreću, zadovoljstvo i uputu. U Bosni je našla svoga Gospodara, Allaha Uzvišenoga, svake hvale dostojnoga. Onoga koji je iz Rusije doveo Juliju i učinio je muslimankom Kevser, kao što je vrelo vode, tako je i ona vrelo islama u svojoj porodici. Allah da vas obraduje svakim dobrom, o porodico Kevserina.

Za Islam My Life TV priredio: Albin Hadžić
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta