Džennet

Žene poput rubina i bisera

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jednom prilikom dok sam bio u Meki, prolazeći kroz grad, ugledao sam radnju na kojoj je pisalo “Prodaja dragog kamenja“, pa se sjetih ajeta o hurijama. Ušao sam u radnju i upitao prodavača: “Imate li rubin i biser?” On me pogledom odmjerio od glave do pete, na što mu rekoh: “Nemoj me tako gledati, ne želim ništa kupiti, ali sam čuo Allaha kako kaže da su hurije u Džennetu poput rubina i bisera, a ja ne znam kako izgledaju, samo mi pokaži, neću ništa uzimati.”

“Ako je to posrijedi, raduj se onda”, reče prodavač, pa ustade i ode u drugu prostoriju. Čuo sam kako otvara trgovački sanduk, a po otvaranju dalo se naslutiti da je golem. Tada se vratio u radnju noseći u ruci maramicu. Kada je otvorio maramicu, rekao mi je: “Ovo je rubin.” Pogledao sam u taj rubin, a zbog njegove ljepote, bljeska i sjaja, gotovo da mi se vid oduzeo. Rekao sam: “To je ovako ovdje, kakva je tek ona koja pred tobom Džennetom šeće.”

Ko od vas želi ovakvu ženu? Koja je njena cijena, njen mehr!? Ostavljanje razvratnica. Ostavljanje poziva i razgovora, nabacivanja i zabavljanja, brisanje iz mobitela, ostavljanje odvratnih i razvratnih stranica. Budi čistunac! Na tlo Dženneta neće kročiti nemoralan. Pokvarenjak ide u drugu kuću, dok će čistunca Allah nagraditi zbog njegove čistoće.Bit će kao rubin i biser” (Er-Rahman, 58).

Poslije toga, kao da ga neko priupita, prodavač reče: “Kako do ovakve velike blagodati?” “Zar nagrada za dobro učinjeno djelo može biti nešto drugo do dobro?!” (Er-Rahman, 60). Oni su činili dobro, pa kako da se Allah ne ponese dobro prema njima!?

Sa predavanja Šejha Seid bin Misfira
Obrada: YouTube kanal: Džemat Donji Gostović
Za N-um.com pripremio Admir Čomić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta