Zanimljivosti i nauka

Žirafa

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Svima nam je poznato da je Allah dž.š. opskrbio čovjeka srcem koje pumpa krv kroz tijelo. Žirafa je takodje jedno od Allahovih stvorenja koja ima potrebu za srcem. S obzirom na to da žirafa ima veoma dugačak vrat potrebno joj je jako srce koje će pumpati krv u mozak. Srce žirafe je teško deset kilograma i zahvaljujući svojoj veličini odgovara perfektno dugom putu krvi kroz vrat do žirafinog mozga. Ovo veliko srce pumpa 10 puta više krvi u minuti nego što je to slučaj kod čovjeka. Osim jakog srca, žirafa u vratu ima mehanizme koji joj omogućavaju zadržavanje krvi u vratu i mozgu prilikom saginjanja glave dok pije vodu. Bez ovog sistema žirafa bi se prilikom svakog saginjanja glave onesvijestila i život bi joj bio nemoguć.

Žirafa je jedna od rijetkih životinja koja uopšte ne zna da pliva. Šare na tijelu svake žirafe su različite kao što su to naprimjer otisci prstiju kod ljudi, tako da na svijetu ne postoje dvije žirafe koje imaju identične šare. Jezik žirafe je 40 cm, a dužina vrata i do 3 metra. Dostižu visinu i do pet i po metara. Mužjak žirafe može dostići težinu i do 1900 kila. Majka nosi mladunče 15 mjeseci. Životni vijek žirafe je do 25 godina.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta