Odgovori

Život bez vjenčanja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Jedan moj prijatelj živio je s jednom djevojkom šest godina bez vjenčanja, da li će za to biti grješan? Drugim riječima, može li se on iskupiti za ovaj grijeh? Allah vas nagradio!

ODGOVOR: Svevišnji Allah rekao je: “Reci: ’O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.’” (Ez-Zumer, 53.) Ne postoji nijedan grijeh koji čovjek počini pa se iskreno pokaje a da mu Uzvišeni Allah neće oprostiti, makar se radilo o širku.

Da bi pokajanje bilo primljeno, mora ispuniti sljedeće uvjete: prvo, osjećanje kajanja i tegobe u duši; drugo, traženje oprosta od Allaha, dželle šanuhu; i, treće, čvrsta odluka da više nikada neće učiniti isto. Ako se radi o nepravdi nanesenoj ljudima, pored spomenutih uvjeta mora tražiti halala od onih koje je oskrnavio. Ako ijedan od ovih uvjeta izostane, pokajanje nije ispravno, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

______________________________

Uzvišeni je Allah propisao brak i učinio ga sredstvom kontinuiteta ljudskog roda. Vezu između čovjeka i žene je učinio časnom i zbog toga ju je uvjetovao njenom dozvolom. U tom smislu je propisao ponudu i pristanak, a za ispravnost ugovora uvjetovao svjedoke, dok je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio da se sklapanje braka obznani. Samo na ovaj način strast nalazi svoj legalan put ka zadovoljenju, porod biva zaštićen od bilo kakvog pokušaja zatiranja rodbinske veze, a žena biva zaštićena eventualne manipulacije njenim pravima. Samo ovakvim sistemom braka Uzvišeni Allah je zadovoljan i na njemu je zasnovao islamski porodični zakon.

Brak je po islamskom pravu ozbiljna institucija koja ima svoje uvjete valjanosti, sastavne dijelove, svoje posljedice, način sklapanja i razvod. Porod iz braka je zakonit, a takav porod želi svaki čovjek i žena. Zbog toga, da bi brak bio uspješan i da bi se izbjegli eventualni problemi u njemu i otklonile sve sumnje, i mladić i djevojka moraju biti oprezni kako ne bi došli u situaciju da žive vanbračnim životom.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta