Tekstovi

Znanje i srce

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedan od ključeva ljubavi prema Allahu i Njegovom Poslaniku je znanje. Što više znanja imamo o Allahovoj veličini, Njegovoj milosti, Njegovoj dobroti i Njegovoj samilosti, to ćemo željeti biti bliže Njemu i više će nam stvari poput čitanja Kur’ana značiti. Također postoji hadis o čitanju Kur’ana koji kaže, u suštini, da trebamo čitati Kur’an sve dok ne utiče na naše srce, šta znači da trebamo nastaviti čitati dok ne počne da pusti korijenje u nama, a naravno i dalje..

Bit islama je borba s „nižim ja“ (odnosno sa svojim nefsom*), jer u tamo borave svi ružni aspekti naše osobnosti. Allah je Izvor sve dobrote i samo kroz Njega možemo postati transformirani. Međutim, trebamo više smjernica o tome kako to učiniti, ne možemo se oslanjati samo na sebe i vlastitu prosudbu. Kao i sve u životu, ako osjećamo da nešto ne funkcionira, onda moramo napraviti promjenu.

I reci: ‘Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni Onome Koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas o onome što ste radili obavjestiti.‘” (Et-Tevba, 105.)

Ne postoji zamjena za postojanje obrazovanog ljudskog bića od kojeg možemo preuzeti znanje, kao ni za to da imamo nekoga tko će nam pomoći da razumijemo sebe i uputiti nas do onoga što je najbolje za nas.

I reci: „Moj Gospodaru, znanje mi povećaj! (Ta-Ha, 114.)

Kada imamo ova tri elementa: istinu, učitelja i dobru zajednicu, to nam može uvelike pomoći da se fokusiramo na Allaha i radimo na sebi u dobrom smjeru. Život izgrađen oko Allaha, s Njim kao fokusom je mjesto gdje crpimo sve resurse da ojačamo i poboljšamo sebe, a ne obrnuto. Predanost Allahu je ono što mijenja ne samo način na koji vidimo sebe i svijet oko sebe, već i način na koji nas drugi vide.

Također, nemojmo odustati od svakodnevnog ibadeta, namazan, zikra, čitanja Kur’ana, itd. jer ustrajnost i disciplina su ključevi uspjeha, a ne samo misao o nečemu ili prolazna motivacija. Ako nam nešto ne ide, onda je potrebno da naučimo više, steknemo više znanja i razumijemo sebe, shvatimo zašto nam nešto ne ide i potražimo konkretne korake koji vode ka promjeni.

Ustrajnost je način na koji prevladavamo svoj  nefs i kojim dolazimo do samospoznaje i uspjeha. Vjera je esencija našeg života, uz njezino razumijevanje i primjenu, kako bismo sve učinili smislenijim i učinkovitijim.

*Prevedeno s engleskog jezika  – Nafs, nefs je arapska riječ koja se pojavljuje u Kur’anu, doslovno znači “ja”, a prevedena je kao “psiha”, “ego” ili “duša” (Izvor: Wikipedia)

Izvor: Ask About Islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta