Aktuelno

10 propisa koje bi trebali znati o postu šest dana ševvala!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1- U vjerodostojnim hadisima potvrđeno je da onaj ko posti mjesec ramazana a potom posti šest dana u mjesecu ševvalu kao da je postio cijelu godinu.

2- Post šest dana ševvala može biti u bilo kojem djelu mjeseca: na početku, u sredini i na kraju mjeseca. Svakako da je najbolje da to bude što prije, kako se ne bi desilo da čovjek ne uspije da to završi do kraja mjeseca.

3- Sa postom šest dana ševvala se može početi odmah nakon prvog dana bajrama. Ubjeđenje da se ne može postiti prva tri dana bajrama je neutemeljeno.

4- Dani ševvala koji se poste ne moraju da budu jedni za drugima. Može se postiti sa pauzama, i tako sve dok čovjek ne isposti svih šest dana. A dozvoljeno je da čovjek spoji svih šest dana ševvala i da ih posti jedan za drugim.

5- Osobe koje su prije ramazana imale naviku da poste ponedjeljak i četvrtak mogu da nastave sa tom praksom, i da prilikom posta ponedjeljka i četvrtka spoje namjere, pa da im se to broj i u šest dana ševvala.

6- Nije ispravno spojiti namjeru u danima koje insan napašta od ramazana, da bi mu se to računalo i da je postio šest dana ševvala.

7- Ako bi se desilo da insan isposti nekoliko dana u ševvalu, ali ne uspije da isposti šest dana, ne postoji mogućnost da to naposti ili nadomjesti u nekom drugom mjesecu. On nije griješan zbog toga, ali jednostavno nije postigao obaćanu nagradu.

8- Žene koje nisu ispostile cijeli ramazana, lijepo bi bilo da se potrude da prvo naposte ramazan a potom da poste i nafilu. Ako im to prestvlja poteškoću, onda mogu da poste šest dana ševvala, a tokom godine da naposte dane koje su propustile u ramazanu. Pošto je post šest dana ševvala vremenski ograničen, za razliku od napaštanja ramazanskog posta koji treba da se naposti do sljedećeg ramazana.

9- Pošto je post šest dana ševvala dobrovoljni post, to znači da čovjek ako nije ništa jeo nakon nastupanja zore, namjeru za post može donijeti i nakon nastupanja zore.

10- Pošto je post šest dana ševvala dobrovoljni post, ako bi insan zapostio a potom imao potrebu da prekine post, on će prekinuti post i nije griješan zbog toga.

Priredio: mr. Pezić Elvedin

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta