Odgovori

Supruga među muškarcima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Dragi brate, Esselamu alejkum!

Dali je dozvoljeno da zena muslimanka, propisno obucena (hidzab i siroka odjeca koja joj prekriva tijelo) iznese i posluzi muzeve goste (njegove prijatelje, bracu u vjeri) – ako je naravno on (njen muz) tu prisutan? Dalke ovo pitanje se odnosi SAMO na serviranje… kahve, kolaca… muzu i njegovim prijateljima, nakon cega ce se zena ponovo vratiti u svoju prostoriju i nece sjediti zajedno sa njima.
Unaprijed hvala!

Odgovor:

Ve alejkisSelam,draga sestro

Ovaj postupak u svojoj osnovi nije zabranjen, pogotovo sto je tvoj suprug tu prisutan. Medjutim trebamo se odgojit na takav nacin da suzbijemo sejtanske prilaze covjeku i da mu zatvorimo sve moguce kapije, da putem njih djeluje na nas. Moramo shvatit da ce svako od nas na Sudnjem Danu odgovarat za svoj pogled, sluh, korake i svakom dijelu tijela biti ce dana sposobnost govora.Tako da necemo nista moci sakriti bilo malo ili veliko,vidjet ce se.

Ti imas mogucnost da sve pripremis i postavis na stol, prije nego gosti dodju, tako da tvoj muz samo ih usluzi. Druga opcija jeste da kad stignu gosti ako se vec zeli posluzit topla hrana ili nesto slicno,da dodajes muzu a nek on u odvojenoj prostoriji posluzuje muskarce a ti posluzuj sestre ako vec bude i njih na sijelu.

Svako do nas treba da bude na usluzi svojim ukucanima, jer nas Vodja Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je pomagao svojim ukucanima i cak je rekao u hadisu:» Najbolji su od vas oni koji najljepse se ophode prema ukucanima, a ja sam najbolji spram svoje porodice» A Allah najbolje zna!

Hvala pripada Allahu subhaneh pored kojeg drugog Boga
nema!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta