Odgovori

Primio islam – žena muslimanka ga ostavila

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam svima!

U svom prijasnjem zivotu bio sam krscanin, znaci do skoro. Ozenio sam se za zenom koja je muslimanka,i u braku smo bili malo vise od 7 god. i tako je vrijeme islo iz dana u dan nekada smo se svadjali nekada sam i ja malo vise pretjerivao u svemu nekad ona bavio sam se muzikom isao po festama svirao i tako glupe stvari cinio i radio za koje sam se sada pokajao da neznam ni sam sta bi. Sa zenom svojom imam dvoje zlatne djece. U medjuvremenu ja sam njom nabacivao ponekad da me vuce nesto da predjem u islam, ali nisam siguran kako i sta pa onda to prodje neko vrijeme pa opet ta tema, ali se medju nam pocelo sve vise i vise problemi i neka mrznja ja sam se tada i muzikom bavio naravno da je bilo i ljubomore i svega i moram priznati da sam je i varao u takvom sam drustvu bio i priznavao sam je ali to nije nista bilo pozitivno moje priznavanje to je tako islo dan za danom svadje i sve lose.

E sada je doslo vrijeme da nece vise samnom da zivi imamo nase g sina i malu cerkicu koja inshala sada 19, januara puni godinu dana, a nismo zajedno niti zeli da prica samnom niti zeli neki kontakt, a ja sam nedavno prihvatio islam znaci niko me nije nagovorio sam sam usau u dzamiju i poceo da klanjami da sam kao sto sam rekao islam primio i naravno se pokajao prema dragom allahu dz.s.i mogu vam reci da se osjecam puno bolje i lakse uz allaha dz.s. i nadam se da ce mi oprostiti za zablude moj,e jer sam pored ociju bio slep za puno sta. Mada svoju zenu dragu i djecu volim i zao mi je za sve sto sam tako postupao. Zelim ako imate ikakvoga odgovora za mene misljenje vase dali bi trebalo da se pomirimo i na koji nacin i sta bi trebalo sve zamolio bih vas za savjet.

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Raduje nas tvoj prelazak na islam i želim iskoristiti ovu priliku da zamolim Allaha da ti poravi tvoje stanje i stanje tvoje porodice i da vas spoji u onom što je dobro po vas. Prelaskom na islam, brišu vam se raniji grijesi koji su bili između vas i Allaha, dok dugove prema ljudima morate izmiriti, to vam se ne briše. Pošto ste dobili novi dosje u kojem možete da počnete ispočetka- onda tako i uradite.

Ovo iskustvo i znanje, što ste do sad stekli, iskoristite da popravite svoje stanje, popravite odnose koje ste zanemarili. Vaša ”supruga” se odvojila od vas vašom krivicom, pa gledajte da se promjenite nabolje kako bi je mogli uvjeriti da je došlo do promjene. Nađite nekog da zagovara za vas kod nje. Vaša sestra ili majka….

Sad kad ste se prihvatili islama, morate da učite o islamu, a ono što naučite to morate i praktikovati. Islam nije samo vjera teorije već i prakse. Namaz ne smijete izostavljati. Ostavljanjem namaza ostavlja se i islam, pa dobro se pazite po pitanju ovog. Nažalost, ima mnogo bošnjaka koji su samo imenima muslimani a islam čist od njih. Imena nikog ne čine muslimanom niti ne muslimanom već vjerovanje i rad po vjerovanju, pa neka vas ne zbuni što mnogo ‘našeg’ naroda ne klanja a zovu se muslimani, oni mogu sebe zvati kako žele, ali da li su takvi kod Allaha, to je ono što se broji.

Pozivaj svoju djecu i (bivšu) ”hanumu” u islam, objašnjavaj im propise i nemoj odustati. Blaćošću možeš postići više nego što možeš grubošću. Sad moraš duplo više da radiš da popraviš ono što si srušio. Ne mogu ti ništa više reći osim da nevolje koja nas zadese su zbog zla ruku naših. Moli Allaha da te uputi, učvrsti, vrati ti porodicu i nemoj nikako da te neko nagovori da odeš kod nekog hodže da ti zapiše zapis kako bi ti se ”hanuma” vratila. U islamu nema nikakvih zapisa- ništa to nije dozvoljeno.

Ukoliko ti (bivša) ”hanuma” nije na namazu, onda je posavjetuj da počne da klanja, pa ako počne, sklopite novi bračni ugovor- dovoljno vam je samo da se po islamskim propisima vjenčate (Muslimanka se ne smije udati za nemuslimana i takva bračna veze je nepriznata po islamu i vaša je ”hanuma” pogriješila što je sa vama stupila u vezu dok ste bili nemusliman.) – a ako odbije namaz, onda je nemoj sebi vraćati, već traži sebi muslimanku koja se Allaha boji i koja izvršava propise. Neka Vam ljubav prema Stvoritelju bude veća i time pokažite ko Vam je priječi, a Allah upravlja svim situacijama i srcima ljudi. A Allah zna najbolje!

Prof. Abdullah Mujic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta