Odgovori

Problem u džematu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu Alejkum,
Imam pitanje koje postavljam ispred naseg dzemata. Nas dzemat je u Americi, ovdje je prosle godine jedan amerikanac presao na Islam. Sve je bilo uredu neko vrijeme, on je ucio o Islamu I ponasao se u skladu koliko je mogao. A onda je odjednom poceo da se ponasa nenormalno I krajnje nemarno prema islamu I dzematlijama. U par navrata se izderao na neke dzematlije bez nekog velikog razloga.

Nekad se smije ko lud bez razloga mada moram napomenuti da je par puta rekao da su mu doktori rekli da boluje od neke psiholoske bolesti. Isto tako spava u dzamiji a kad dodje vrijeme sabaha vecinom nece da ustane nego spava dok dzemat klanja, cak je jednom jednog brata udario dok ga je budio. Klanja vecinom ikindiju I aksam I kad je njemu ceif. Takode, za ramazan ne posti nego dodje u dzamiju I jede pred svima u vrijeme ikindije dok ostala braca poste, I normalno dodje na iftar Iako ne posti. Uglavnom predstavlja nam veliku fitnu u dzamiji.

Nas interesuje strucan savjet sta smijemo uraditi, da li ga izbaciti ili ne, sviju je strah da se ne ogrijese o njega pogotovo sto nije bas sav svoj. Napominjem da nas dzemat nema imama kojeg bi mogli pitati za savjet. Strpljivo cekamo odgovor. Da vas Allah swt nagradi. Esselamu Alejkum

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,
Ako je ta osoba psiholoski bolesnik onda je najbolje potraziti savjet strucnoga ljekara psihologa u vasem mjestu po mogucnosti da bude musliman I da mu opisete vasu situaciju I problem s kojim se suocavate.On ce sigurno imate neke kvalitetne smjernice da vam ponudi inshaAllah.

Ako je neko od vas s njim blizak moze I on pomoci da se odvoji I da mu se prouci rukja pa da se vidi da li sihir ima uticaja I djelovanja na njega. Ako vec sve lijepe metode ne budu pomogle onda je najbolje da se odstrani od dzemata,jer cijeli dzemat ne smije da trpi radi jednog ili nekoliko pojedinaca. A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta