Tekstovi
toddler's playing building block toys

Kritika može imati pozitivan ali i negativan utjecaj

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Kritika može imati pozitivan ali i negativan utjecaj.
 
Od primjera lošeg, a možda i pozitivnog utjecaja, jeste i slučaj imama El Muzenija, Ismaila b. Ishaka, (preselio 264. po hidžri) jednog od najpoznatijih učenika imama Šafije, od kojeg je učio fikh i sam imam ibn Huzejme, i njegovog sestrića imama Tahaviju Ahmeda b. Muhammeda (preselio 321. po hidzri) koji je napisao poznatu Tahavijsku akidu, kao i mnogobrojna djela iz fikha i hadisa prije svega…
 
Naime, među prvim i najpoznatijim učiteljima imama Tahavije je bio, kako prije rekosmo, i njegov daidža imam El Muzeni, poznat, među ostalim i po svojem djelu El Muhtesar, koji je svojevrsna skraćena osnova šafijskog mezheba, knjiga za koju je imam Bejheki kazao da nema korisnije, plodonosnije i berićetnije knjige u fikhu od ove knjige. Ovu je knjigu daidža želio podučiti svojeg sestrića, međutim bilo je to što i biva ponekad kod mladića, koji se iz svoga mjesta u velikom Kairu, dao omesti, pa mu učenje knjige njegovog daidže nije pošlo za rukom.
Kada je to Muzeni uvidio, rekao je Tahaviji da od njega neće biti nikakvog hajra.
 
To je na Tahaviju ostavilo duboki trag, on se kasnije prionuo znanju tako da je postao predvodnik u gotovo svakoj grani islamskog znanja. Briljirao je u svim disciplinama islamakog znanja i u svakoj toj disciplini je napisao zasebna djela koja su postala kapitalna djela tih islamskih disciplina.
Među tim djelima je bio i njegov poznati “el Muhtesar” u hanefijskom fikhu, koji je jedan od najstarijih sveobuhvatnih skraćenja, sažetaka i osnova hanefijske pravne škole koje je do dan danas kapitalno djelo kod hanefijskih, ali i svih ostalih šerijatskih pravnika. Njegov ovaj sažetak zajedno sa komentarom istog od imama Ebu Bekra el Džessasa je svojevrstan relikt islamskog fikha općenito, a hanefijskog posebno.
Primjećujete da ovo njegovo djelo imenom podsjeća, i ne samo da podsjeća već i nosi isto ime djela njegovog daidže Muzenija “el Muhtesar” koje je, kako rekosmo osnovni sažetak šafijske pravne škole….
 
Tahavi je kasnije znao govoriti: Da je moj daidža dočekao ovaj moj “el-Muhtesar” morao bi izvršiti iskup (za njegove minule riječi o Tahaviju)…
Allah neka se smiluje i oprosti i u džennet uvede sve učenjake i velikane Islama, kao i sve muslimane i muslimanke.
 
Pripremio: Miralem Misini
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta