Odgovori

Koga slušati od daija?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

SELAM ALEJKUM
DA VAS ALLAH DZ.SH. NAGRADI NAJVECIM STEPENOM U DZENNETU!!!!
INACE PITANJE BI GLASILO MALO CUDNOVATO, ALI ME DOSTA MUCILO. NAIME JA STVARNO VOLIM DA SLUSAM DERSOVE. SA TIM JE I POCEO MOJ PUT U ISLAMU PRIJE NEKIH 3-4 GOD. HVALA ALLAHU DZ.SH. JOS U LUXEMBURGU UZ AUDIO DERSOVE SA MR. SAFETOM KUDUZOVICEM, HAFIZOM PORCOM I TD. (DA IH ALLAH DZ.SH. NAGRADI, A SA MOJIM POVRATKOM U MAK. UPOZNO SAM SE I SA DRUGIM PREDAVACIMA, KAO STO SU BILAL BOSNIC, SULEJMAN BUGARI, ABDUSAMET BUSATLIC I TD. VOLIM DA SLUSAM DERSOVE SVE ULEME, ALI NEKAKO IZDVAJAM OVIH 5 STO SAM NABROJO, MADA I MEDJU NJIMA IMAM NAJOMILJENIJEG (KUDUZOVIC) ALI TO NIJE BITNO SAD. PRILIKOM MOJE PRICE PONEKAD U DZEMATU POCNEM DA FALIM DERSOVE GORE NAVEDENIH, KAKO MI SE SVIDJAJU. OD STRANE DVOJICE, TROJICE DOBIJAM NEGATIVAN STAV PREMA BUGARIJU, KAKO JE ON SUFIJA, DERVIS ILI ZA BUSATLICA SA MALO MANJE NEGATIVE, A TEK ZA ZUKORLICA DA NE PRICAM. PA ME INTERESUJE, KAD BISTE MI MOGLI POMOCI OKO OVE ULEME, KOGA VALJA SLUSAT, A KOGA NE ? JER JA ISKRENO DOSAD U NJIHOVIM DERSOVIMA NISAM NASAO NISTA STO NE VALJA, CAK NASUPROT, IMAN MI RASTE SLUSAJUCI IH. HVALA VAM UNAPRIJED
*ESSELAMU ALEJKUM VE RAHMETULLAHI VE BEREKATUHU* !!!!!!!!!!!!!!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,
Musliman vjernik je duzan da slijedi kuransko hadiske smjernice.Pri tome treba da zna da je Allahova ruka sa dzematom.Tamo gdje vidis da je prihvacena odredjena grupa predavaca,znaj da su oni Ako Allah da na istini.Sve do onoga trena dok neko vaizi jezikom kurana I potvrdjenoga sunneta,ti prihvati I slijedi receno.Onoga trena kada ne budes sigurna u autenticnost odredjene predaje,pitaj ucene da ti je potvrde.Osnova je da ne trebamo potvarati niti pogresan sud donositi I nekome,sve dok se ne potvrdi autenticnost pogresnog vjerovanja ili interpretacije vjere islama.U vjeri islamu je najbitnije ne slijediti niske strasti,nego kada cujes ispravan hadis da njega uzmes za svoj pravac.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta