Odgovori

U vezi sam sa jednom sestrom koju želim oženiti, ona kaže da je klanjala istiharu i da ja nisam za nju, šta da uradim?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

U vezi sam sa jednom sestrom koju želim oženiti, ali ona kaže da je klanjala istiharu i da ja nisam za nju, šta da uradim?

Eselamu alejkum imao bi jedno pitanje.

Ja bi volio da se oženim. Upoznao sam sestru i zvao sam babu njenoga. On kaže da mora nešto srediti oko 3-4 sedmice da sačekam pa će dobiti odgovor šta i kako.
Al njegova kćerka, ja i ona čujemo se preko handya. I ona kaže da je klanjala istiharu par noći i dobila neki san da ja nisam za nju. Ali ona je prije imala isto sihr. I ona meni kaže da često ima neke snove od prije da je džine sanjala. Al sada ne. Sad joj bolje.
Al ona kaže kad nešto traži od Allaha njoj Allah pokaže šta joj dobro a što loše .
Sad jel to moze se uzeti kao da nismo jedno za drugo.
Ja nju nisam ni vidio ni njen babo mene nije vidio a ni ja njega a nisam ni sa njom ni babom sijeo ni pričao.
Tako je po islamu da se OSOBE VIDE TJ. BRAT I SESTRA I POPRIČAJU I ONDA ODLUČE.
Ali kako sada shvatiti to od nje da je ona sanjala da ja nisam za nju.
Ali ovako jedno drugom uvjek kažemo da jedno drugo pašemo i da nisam ni ja a ni ona nije upoznala osobu kao što sam ja i ja nisam upoznao kao nju da vjerski pašemo
OVAKO PAŠEMO SA CILJEVIMA, ALI SADA ONA TO SANJALA NEŠTO JEL SADA PREKINUTI SVE IL SE VIDIJETI DA SE NADJEMO POPRIČAMO ONAKO KAKO SE KAŽE PO HADISU IL NJEN SAN GLEDATI?

Odgovor:

Alejkumu selam,

Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, je pojasnio kriterije prilikom odabira buduće supruge, stim da je naglasio da se treba odabrati osoba koja se prdržava islama. “Ženu udaju četri stvari: Njen imetak, njeno porijeklo , njena ljepota, i njena vjera. A ti gledaj da uzmeš onu koja je vjernica i zadobićeš sa njom svaki hajr. ( Muttefekun alejhi)
Također je poželjno da se vide budući supružnici u granicama dozvoljenog u prisustvu mahrema, jer to dovodi do veće mogućnosti da brak, sa Allahovim dopustom, uspije i bude u njemu bračna harmonija.

Što se tice klanjanja istihare namaza, nije od njenih propisa da se vidi u snu ono za što je se klanjalo, već islamski učenjaci navode da će osoba u sebi naći određeno naginjanje prema određenoj stvari i biće joj olakšano da je postigne. Na taj način osoba treba da odabere određenu stvar.Također lijepi snovi su od Allaha a ružni od šejtana i ne bi se trebale određene važne odluke graditi na snovima naročito ako su ružni, već se trebaju graditi na islamskim osnovama.

Vi sjedite sa djevojkom sa kojm se planirate oženiti u prisustvu njenog mahrema, vidite se, razgovarajte oko budućeg braka i šta želite jedno od drugog i ako se složite, možete klanjati istiharu namaz i ako nađete u sebi da naginjete jedno prema drugom i da vam se stvari olakšavaju prema njemu, uzmite se i molite Allaha da vam olakša i da vaš brak učini srećnim i izgrađenim na islamskim osnovama.

Allah najbolje zna
Mr.Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta