Odgovori

Više pitanja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJA

Esselamu alejkum dragi brate!

Vec 5 godina zaredom klanjam svaki vakat i trudim se biti bobra muslimanska koja zeli da otkloni mnoge nedoumice u svom imanu pa bih vam postavila nekoliko pitanja:

1.Zivim 8 godina sa muzem kojem vec 2 godine predlazem da se vjencamo serijatski na sto on ne pristaje, on je obolio od bubrega i radi dijalizu skoro 2 godine, a da stvar bude jos tuznija imamo i kcerkicu koja je teski hendikep. vec sam objasnila mom muzu koliko bi me usrecilo to serijatsko vjencanje ali on ili nece ili ne shvata koliko to znaci svakoj muslimanki. Pomozite mi i recite sta mi je raditi! On je musliman koji ne praktikuje vjeru. Zaista sam ulozila dosta napora da promjenim bilo sta na bolje kod njega ali ne ide….

Odgovor:

Nemojte toliko opterecavati ga tim pitanjem, samim tim sto je validan brak pred sudom koji je ozvanicio vasu vezu. Prece je da mu spominjes ljepote dzenneta I nagrade koje je Allah obecao za pokornost I dobra djela na dunjaluku ucinjena. Nuh a.s. je pozivao prem kuranskom kazivanju svoj narod I danju nocu, cijelih 950 god. pa nije odustao I nije se umorio od pozivanja na hajr I dobra djela. I pored tolikih godina pozivanja I pojasnjavanja, mala skupina mu je povjerovala I bila na kraju spasena. Allah upucuje koga hoce, onda kada On zeli. Budimo prvenstveno prakticari nase vjere, narod se zasitio govora kojeg djela ne prate.

Pitanje:

2.Spomenuli ste par puta u vasim odgovorima da kada uzimamo abdest u toaletu koje nije odvojeno , trebamo prouciti u sebi neku dovu. Koja je to dova?

Odgovor:

Dova kojom zapocinjemo abdest glasi: BISMILLAH, a kada zavrsimo abdest, ucimo dovu: Eshedu en la ilahe illallah ve eshedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu.

Pitanje:

3.Ovog ljeta cu boraviti 5 sedmica sa kcerkicom u bolnici koja treba da se operise a neznam kako cu obavljati svoj namaz, dali mogu naklanjati propustene namaze poslije ako ne bude prekasno?

Odgovor:

Bojat se da ne dodje melek smrti ranije po jednu od vas, tako da neces imati prilike da naklanjas propustene ibadete. Ako budes u status putnika, mozes spajati podne I ikindiju, aksam I jaciju, u jednom od vremena, bilo prije ili kasnije. (tj.ikindiju klanjat u podnevsko vrijeme I jaciju u aksamsko). Osloni se na Allaha I zamoli ga da ti pomogne kako bi mogla na vrijeme klanjat. Ne predaji se unaprijed, bez da pokusas realizaciju istoga.

Pitanje:

4.Kada nismo u mogucnosti da klanjamo neki namaz na vrijeme, obicno ga klanjamo prije narednog ali me interesuje dali trebamo mjenjati nesto u nijetu jer jedna moja prijateljica mi je objasnila da u nijetu umjesto rijeci “eda`en” koristimo rijec “ahiri” jeli to ispravno?

Odgovor:

Allah je taj koji poznaje sve ono sto kriju nasa srca I misli, tako da treba dati akcenat u ibadetima na iskrenost I skrusenost, kako bi ibadet bio uopste primljen kod Allaha. Namjera u srcu postoji cim odlucimo da obavimo neki ibadet.

Pitanje:

5.Dali poslije svakog namaza treba prouciti “namasku dovu”?

Odgovor:

Ako bi smo rekli da treba,onda bi te rijeci imale status FARZA. Medjutim, lijepo je da se nakon namaza, koji je propisani ibadet, obratimo Allahu za nase potrebe I skruseno Ga zamolimo da nam olaksa realizaciju istih.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta