Odgovori

Lažno pismo koje donosi ‘’sreću’’

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Već nekoliko puta sam dobijala poruku sličnu ovoj i ja, iskreno rečeno, ne vjerujem u nešto ovakvo. Zanima me da li je ovo grijeh slati, jer znam da se trebamo uzdati samo u Allaha, s.v.t., i samo Njega moliti?

Pismo glasi:

‘’MOLIM TE, PROČITAJ! Hvala Allahu, dželle šanuhu, i neka je selam dragom Muhammedu, a.s. Kad dobijete ovo pismo, imate obavezu i dug da ovo istinski prihvatite. Ovo nije nikakva bajka niti pripovijetka. Ovo je stvarni doživljaj jedne djevojčice od 13 godina..

Tešku sam bolest i patnju imala u svom malom životu. Sve sam doktore obišla tražeći pomoć, uzalud i bez uspjeha. Samo mi je Allah, dželle šanuhu, pomogao i pomoć Allaha nije ničemu ravna.
Ja sam otišla na jedno mjesto gdje je bilo turbe. Tu je ukopana Zejneba hazreti Huseina. Plakala sam i molila Allaha za pomoć. Tu večer sam spavala i u snu plakala moleći Allaha da mi pomogne. Tu sam usnila vojnika kako plače, moli i viče: ‘Ja sam šehid.’ Prišla sam i obrisala mu suze i najedanput preda mnom se ukaza žena sa čašom vode u ruci. Kaže mi: ‘Draga moja, ti si mene zvala. Ja sam Zejneba, uzmi od mene ovu čašu vode i popij uz Allahovu pomoć. Ti više nisi bolesna.’ Rekla mi je da ovaj slučaj pišem i šaljem ljudima koji vjeruju u Allaha, dželle šanuhu.

Ovo pismo sam poslala jednom siromahu koji je bio dobar vojnik i on je to istinski prihvatio. I nije više bio siromašan. Drugo pismo sam poslala čovjeku koji je dugo bio bez posla i nakon 13 dana poslao je pismo i našao posao i počeo raditi. Treće pismo sam poslala jednom čovjeku sijede kose. On na pismo nije obraćao pažnju. Nakon 13 dana sve je izgubio, i imanje i porodicu. Zato Vas zadužujem da ovo pismo pošaljete u 13 mjesta, obavezno vjernicima. Amin.

Ovo ti je pismo poslano da bi ti donosilo sreću. Original ovog pisma je u Džedi. Već devet puta je prešlo svijet. Sada je sreća poslata Vama. Stići će Vas sreća nakon sedam dana pošto dobijete ovo pismo. Samo ga morate dalje poslati. Ovo nije šala. Stići će Vas sreća nenadano. Nemojte slati novac. Pošaljite kopije pisma ljudima za koje smatrate da im je sreća potrebna. Nemojte ostavljati ovo pismo. U roku od tri dana morate ga poslati dalje. Pošaljite, molim Vas, 13 kopija i pratite šta će Vam se desiti u narednih sedam dana. Lanac je krenuo iz Kuvajta, a napisao ga je Teufik Tabanfar iz Irana.
Zato što pismo mora proći cijeli svijet morate poslati 13 ovakvih kopija svojim prijateljima i znancima.

Za nekoliko dana doći ćedo nekih iznenađenja čak i ako ste praznovjerni. Evo primjera: Mahmud bin Ali je dobio ovo pismo i rekao je svojoj sekretarici da napravi 13 kopija i da ih pošalje. Za nekoliko dana dobio je glavnu premiju na lutriji. Ibrahim Sarakoglu, službenik u Turskoj, dobio je pismo i zaboravio ga poslati. U roku od tri dana dobio je otkaz s posla. Nakon što je ponovo pročitao pismo, mislio je da se to slučajno dogodilo, ali ga je ipak umnožio i poslao. Dobio je posao bolji od prethodnog.

Oficir Ahmed dobio je ogromnu svotu novca nekoliko dana prije negoli će dobiti pismo. Opčinjen bogatstvom odlučio je da prekine ovaj lanac i uskoro je ostao bez novca. Dalon Fairieh nije vjerovao ovom pismu i bacio ga je, da bi nakon 9 dana imao tešku saobraćajnu nesreću. Poučen slučajnošću; zamolio je suprugu da ga pronađe i pošalje prijateljima; želeći da otkloni slučajnost. Godine 1987. pismo je došlo jednoj mladoj ženi iz Anadolije. Pismo je bilo nejasno i nečitko. Obećala je da će ga prepisati i poslati, ali je ostavila za poslije.

Počeli su da je okupljaju problemi. Morala je da plati veliku štetu na svom autu. Dok je skupljala novac, u međuvremenu je poslala pismo. Nakon nekoliko dana na nagradnoj igri dobila je nov auto. Ovo ne izgleda čudno, bilo je objavljeno u jednom turskom listu. Mislite na to, nemojte slati novac i nemojte zapostaviti ovo pismo… ne vraćaj onome koji ti ga je poslao.’’

ODGOVOR:

Uvaženi islamski učenjak Abdullah ibn Baz, Allah mu se smilovao, rekao je: ‘’Nakon što sam pročitao izmišljeno pismo, uvidio sam da je obaveza da upozorim na autorove tvrdnje o tome da pisanje i distribucija ovakvog pisma donose korist i dobrobit, te da onome koji ga ignorira i ne distribuira donosi suprotno tome. Prethodne tvrdnje su laž i nemaju ni osnovu niti su validne.

Naprotiv, pismo je izmišljotina lažljivaca koji žele da muslimane odvrate od oslanjanja na njihovog jedinog Gospodara, koji nema sudruga u davanju dobra i odvraćanja zla, i da ih usmjeri na poduzimanje neispravnih i nedozvoljenih uzroka. Također, žele ih usmjeriti ka oslanjanju na nekoga drugoga mimo Allaha i na činjenje ibadeta nekome drugome mimo Allaha.
Nema sumnje da je ovo spletka neprijatelja islama koji žele da muslimane odvrate od njihove istinske vjere bilo kojim sredstvom i stoga je muslimanima obaveza da se čuvaju ovih spletki i da se ne zavaravaju njima.

Također, ne smiju sebi dozvoliti da ih ovo i slična pisma zavaravaju, i ne smiju se upuštati u njegovu distribuciju ni pod kojim okolnostima. Sve je to grijeh i onaj koji to uradi bit će grješan i bojati se da će ga zadesiti dunjalučka i ahiretska kazna, jer je to novotarija, a zlo novotarije je veliko i njene posljedice su strašne.

Pismo u ovom obliku je prezrena novotarija i jedno od sredstava širka i pretjerivanja po pitanju ehlul-bejta i drugih mrtvih osoba i upućivanja dove njima mimo Allaha i traženja pomoći od njih i ubjeđenja da oni donose korist i štetu onome koji im uputi dovu i zatraži od njih pomoć, što je laž na Allaha. Rekao je Allah: ”Usuđuju se da laži izmišljaju samo oni koji u Allahove riječi ne vjeruju , i oni su pravi lažljivci”. (En-Nahl, 105), a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Ko uvede u islam ono što nije od njega, to je odbijeno.”(muttefekun alejhi).

Muslimani do koji dođe spomenuto pismo obavezni su da ga pocijepaju i unište, da upozore ljude na njegovu opasnost te da se ne obaziru na obećanja ili prijetnje navedene u pismu, jer to je lažno pismo koje nema osnove i ne može pribaviti ni korist ni otkloniti štetu. Također, grješan je onaj koji ga je izmislio i napisao i distribuirao i ko poziva njemu i dijeli ga među muslimanima. Sve navedeno ubraja se u potpomaganje u grijehu i neprijateljstvu koje je zabranio Allah u plemenitom Kur’anu: ‘’Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu i bojte se Allaha, jer Allah strašno kažnjava.“ (El-Maide, 3) (Knjiga Medžmuatul-fetava)

Mr. Osman Smajlovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta