Odgovori

Vožnja žene na motoru da ili ne i pitanje lakiranja noktiju kod žena

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum

Da li postoji prepreka u Islamu da se žena muslimanka, koja je propisno obučena, vozi na prevoznom sredstvu poput motora sa svojim suprugom? Ima li ikakve osnove u islamu da se zabranjuje vožnja na takvim sredstima i kakav je vaš stav u vezi toga?

Allah vas nagradio!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ukoliko je propisno obucena I nema straha ni bojazni da ce se tokom voznje otkriti stidni dijelovi tijela, onda nema smetnje da to praktikuju.
Ako motor posjeduje sa strane natkrivenu prikolicu, onda se moze raskomotiti kao u autu.

Ali ako bi raspravljali o pitanju upravljanja prevoznim sredstvima od strane zena, onda je to posebna tematika koju mozemo elaborirati nekom drugom prilikom. Ucenjaci o tome nemaju jedinstven stav o tome, tako da ja nemam prava imati posebno misljenje, ako uceniji od mene nisu saglasni glede istoga.

A Allah najbolje zna!

Pitanje:

Selam, zelela bih znati, da li  se prima abdest zeni koja ima lakirane nokte i sa maskarom na trepavicama…unapred hvala.

Da vas Allah nagradi!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Nije ispravan abdest osobe koja ima nalakirane nokte i maskirane trepavice, jer su to hemijska sredstva koja sprecavaju dospijevanje vode do koze,s to je jedan od preduslova da bi abdest bio ispravan.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta