Kur'an

5 savjeta kako pručitati Kur’an za 30 dana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Proučiti Kur’an u mjesecu ramazanu jedan je od najčešćih ciljeva koje muslimani postave. Ramazan je mjesec u kojem je Kur’an objavljen i tako postaje mjesec u kojem učenje, razmišljanje i razumijevanje knjige postaje bitan cilj. No, ne smijemo si dopustiti da ostatak godine mimo ramazana naš Kur’an stoji na polici.  Ovdje se nalazi kratak i koristan vodič koji će vam pomoći u tome da naučite kako da pročitate Kur’an za 30 dana.

  1. Organizirajte svoj raspored čitanja kako biste bili dosljedni

U Kur’anu su 604 stranice. Da bi zadatak bio lakši za izvršavanje, važno je svakodnevno podijeliti vrijeme za učenje, odnosno čitanje. Najbolji način za to je čitanje nakon 5 dnevnih namaza. U nastavku smo formulirali koristan vodič koji će vam pomoći da shvatite koliko stranica morate učiti na svakom namazu kako biste lakše proučili Kur’an tijekom mjeseca.

  1. Pronađite učača za čitanje

Na internetu postoji toliko različitih lijepih učenja Kur’ana. Pronađite ono učenje koje vam najviše odgovara i koje vam godi,  te čini da želite čuti više. Predlažemo da se pronađe učač čiji je tempo nešto sporiji. To vam omogućuje da pratite bez žurbe.

  1. Pročitajte prijevod

Čitanje značenja Kur’ana na materinjem jeziku pomoći će vam da stvorite dublju vezu s Allahovim riječima i zapravo je provedete u djelo. Toliko je lijepih priča, opisa sljedećeg života, Dženneta, i još mnogo čega što ćete voljeti čitati. Također, sigurno ćete upamtiti i naučiti neke arapske riječi i njihova značenja.

  1. Pronađite prijatelja / prijateljicu za učenje Kur’ana

Nađite nekoga tko će vam pomoći da budete odgovorni. Bit će trenutaka u kojima se čini da je preteško i možda poželite odustati, a ako imate prijatelja koji vas motivira, učenje će sigurno biti lakše i  jedno drugo ćete bodriti. Kako bi vam pomogao da ostanete koncentrirani i motivirani, nađite prijatelja koji će vam se javiti prije svakog namaza kako bi vas podsjetio da čitate svoj Kur’an i nakon svakog namaza provjeriti jeste li to učinili, naročito ako dođu razdoblja u kojima biste poželjeli odustati. Kada se vaš prijatelj bude osjećao demotivirano, s druge strane vi ćete biti tu da njega motivirate.

Možete i npr stvoriti grupni chat gdje vas npr petero braće ili petero sestara uči. A onda neka sudionici pošalju emoji nakon što su pročitali dio predviđen za to doba.

  1. Sjetite se nagrada i ne odustajte

Uzvišeni Allah vidi vaš trud. „Uistinu onaj koji uči Kur’an lijepo i precizno, bit će u društvu plemenitih i poslušnih meleka. A što se tiče onoga koji s mukom recitira, mucajući ili posrćući kroz njegove stihove, on će imati dvostruko veću nagradu. ” (Sahih Al-Bukhari) U onim trenucima u kojima se to čini nemogućim ili gubite volju, sjetite se da smo 10 puta nagrađeni za svako slovo koje izgovorimo, odnosno za baš svaki harf. Zadržite fokus na krajnjem cilju, nadajte se nagradama postižući Allahovo Zadovoljstvo.

Prevedeno i prilagođeno sa: https://mvslim.com/

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta