Kur'an

Kur’an te odgaja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kur’an i Kerim sadrži mnoga uputstva, među kojima su i ona o ponašanju čovjeka, tj. o njegovom bontonu. Mnogi nisu upoznati sa svim ajetima koji govore o čovjekovom ponašanju. Nažalost, susretala sam se i sa ljudima koji se protive kur’anskim ajetima- jer ne znaju da se osnova određenih ponašanja nalazi upravo u Kur’anu. Ne kaže se uzalud da je neznanje najveći čovjekov neprijatelj.

U ovom tekstu ćemo spomenuti nekoliko pravila bontona iz Kur’ana, kako bismo se upoznali sa njima i primijenili ih u svome životu. Stoga, dopustimo da nas Kur’an odgaja- jer zaista ne postoji bolji odgajatelj od Kur’ana.

  1. Odmjerenost u hodu i govoru, bez oholosti (u hodu) i bez previše povišenog tona (u govoru). Uzvišeni Allah glasan govor poredi sa glasom magarca, tj. sa revanjem- ukazujući tako na njegovu neprijatnost.

U hodu budi odmjeren, a u govoru ne budi grlat; zbilja, najneprijatniji glas jeste glas magarca! (sura Lukman, 19)

Također, u 4. ajetu sure El-Hudžurat, Uzvišeni je okarakterisao one koji su vikom dozivali Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ispred soba kao one koji nemaju dovoljno pameti:

Većina onih koji te dozivaju ispred soba nije dovoljno pametna.

  1. Plemenit govor, bez grješnog govora i vulgarnosti. Ružan govor donosi mnogo lošeg, a između ostalog i neprijateljstvo među ljudima. Također, on je nerijetko veliki pokazatelj nivoa čovjekove kulture, odnosno nekulture.

Reci robovima Mojim da govore samo lijepe riječi: – jer bi šejtan mogao posijati neprijateljstvo među njima, šejtan je, doista, čovjekov otvoreni neprijatelj.(sura Isra, 53)

  1. U govoru ne spominjati druge ljude po lošem, ne potcjenjivati ih, ne ismijavati i ne nazivati pogrdnim nadimcima. Sve navedeno je zabranjeno, a prema tome i grijeh. Zato- vjerniku ne priliči da ovim skrnavi svoj govor.

O vjernici, neka se muškarci jedni drugima ne rugaju, možda su onī bolji od njih, a ni žene drugim ženama, možda su onē bolje od njih. I ne kudite jedni druge i ne zovite jedni druge ružnim nadimcima! O, kako je ružno da se vjernici spominju podrugljivim nadimcima! A oni koji se ne pokaju – sami sebi čine nepravdu. O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, nekā sumnjičenja su, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga – a vama je to odvratno – zato se bojte Allaha; Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je. (sura El-Hudžurat, 11-12)

  1. Ustati nekome kada zatraži od nas da ustanemo, ili napraviti mjesto nekome da sjedne. Da. Mnogi ne znaju za ovaj ajet:

O vi koji vjerujete, kad vam se kaže: “Načinite mjesta drugima tamo gdje se sjedi”, vi načinite, pa i vama će Allah mjesto načiniti; a kad vam se rekne: “Dignite se”, vi se dignite, i Allah će na visoke stepene uzdignuti one među vama koji vjeruju i kojima je dato znanje. A Allah u potpunosti zna ono što radite.“ (sura El-Mudžadele, 11)

S razlogom nas Milostivi ovako divno savjetuje. Potrudimo se da usvojimo svaki Njegov savjet i oplemenimo svoje ponašanje. Vjernik lijepog ponašanja je najbolji ambasador vjere. „A pouku primaju samo razumom obdareni.“

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta